index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.

Risotto med økologisk kylling og grønnsaker

Fugl
30 - 60 min

Her er en av rettene vår kokk Øyvind Hjelle lagde hjemme hos Geir Kvarme i programserien Vis meg ditt kjøleskap.

Dette er et sammendrag av hva som er gjort på kjøkkenet i det aktuelle programmet. All mat er laget «in the heat» og på frihånd på begrenset tid, uten vekter, oppskrifter og med en god porsjon kunstnerisk frihet. Noen mål vil derfor muligens avvike noe i oppskriftene. Uansett: Lykke til!

Sprøstekt kylling:

1. Kyllingen brunes i stekepanne sammen med et par fedd hvitløk.

2. Legg kyllingen i en ovnsfast form, strø på litt salt og legg hvitløken på toppen.

3. Stekes i ovnen på 110 grader i ca. 20 minutter, til en kjernetemperatur på 67 grader.

 

Gresskarkjerner

1. Kok gresskarkjerner i lettsaltet vann i 3 minutter.

2. Sil av vannet og ha de i en ildfast form. Hell over olivenoljen og stek på 220  grader i 5-7 minutter. Kjernene skal blåse seg opp og bli sprø.

3. Legg de på et papir, slik at de holder seg sprø.

4. Disse drysses over risottoen som et sprøtt dryss til slutt.

 

Risotto prima vera:

1. Fres finhakket løk, safran og hvitløk i olivenolje i en gryte på middels varme i 30 sekunder (skal ikke få farge). Tilsett deretter risen og fres videre i 30 sekunder.

2. Rør med en tresleiv og pass på at du får med deg all risen på kantene. Hell på vinen i to omganger og kok inn.

3. Hell i 2 dl kraft og la det koke godt inn under omrøring før du heller i en ny øse kraft. Det er viktig at kraften er varm, slik at kokeprosessen ikke stopper opp. Når du har spedd cirka 5-6 dl av kraften, smaker du på risen.

4. Risen skal være «al dente», det vil si en liten hard kjerne inni riskornet. I Italia sier de at risottoen skal være tørr og fuktig på samme tid. Denne prosessen tar 16-18 minutter.

5. Når du synes risen er perfekt, tar du den av varmen.  Ha i parmesanost, smør, grønnsakene og olivenolje og smak til med salt og pepper.

6. Etter at grønnsakene er vendt inn er det viktig og ikke røre rundt for mye, da blir det fort litt «grøtete». Risottoen vil bli tykkere jo lenger den står, derfor er det viktig å servere den umiddelbart.

I dag skal vi stoppe prosessen etter 8 minutter og slå risen utover et brett til avkjøling. Dette er restaurantmetoden å gjøre det på. Da går det fortere når den skal serveres senere. En metode som fungerer svært bra og sparer deg for mye tid senere.

Ingredienser

Beregnet for 2 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Sprøstekt kylling:
1 økologisk kyllingbryst
3 fedd hvitløk
olje til steking
salt

Gresskarkjerner

Risotto prima vera:
300 g arborioris
1 stk gul løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 stilk stangselleri (finhakket)
4 ss olivenolje
7 dl grønnsaksbuljong
3 dl tørr hvitvin

Vendes inn til slutt:
6 ss parmesan
2 ss meierismør
6 stk asparges i skiver, kokt og avkjølt
8 stk småtomat delt i 4.
10 stk små brokolidusker
8 stk redikker delt i to
4 ss god olivenolje
Salt og pepper