index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.

Risotto-håndballer med tomater og brokkoli

Fugl
Italiensk
1 - 2 timer

Her er en av rettene vår kokk Øyvind Hjelle lagde hjemme hos Linn Jørum Sulland i programserien Vis meg ditt kjøleskap som ble sendt på TV3 i 2012.

Dette er et sammendrag av hva som er gjort på kjøkkenet i det aktuelle programmet. All mat er laget «in the heat» og på frihånd på begrenset tid, uten vekter, oppskrifter og med en god porsjon kunstnerisk frihet. Noen mål vil derfor muligens avvike noe i oppskriftene. Uansett: Lykke til!

Risotto-håndballer:

1. Del hamburgerbrødene i små terninger, og rist de i en langpanne i stekeovnen på 100 grader i ca. 20 minutter til det er helt sprøtt.

2. Mal brødet til mel med hendene eller en stavmikser. Dette melet brukes til å panere bollene i senere.

1. Stek kyllingbryst i en panne. Stek de forsiktig på en side til de får farge og tilsett smør og pepper. Snu kyllingen og trekk pannen til side. La den få en fin stekeskorpe på denne siden som forsterker kyllingsmaken.

2. Avkjøl kyllingen og del den opp i små terninger.

3. Rist pinjekjernene i en panne med litt salt.

4. Legg de små brokkolibladene i kaldt vann og bruk de som salat på retten. Ha litt olje og sitronsaft på bladene.

5. Fres finhakket løk og hvitløk i olivenolje i en gryte på middels varme i 30 sekunder. Tilsett deretter risen og fres videre i 30 sekunder. Rør med en tresleiv og pass på at du får med deg all risen på kantene.

6. Hell på vinen i to omganger og kok inn. Hell i 2 dl kraft og la det koke godt inn under omrøring før du heller i en ny øse kraft. Det er viktig at kraften er varm, slik at kokeprosessen ikke stopper opp.

7. Når du har spedd cirka 5 dl av kraften, smaker du på risen. Risen skal være «al dente», det vil si en liten hard kjerne inni. Når du synes risen er perfekt, tar du den av varmen og blander inn fløten.

8. Smak til med salt og pepper. Ha i mozarella, pinjekjerner, olivenolje, kyllingbryst og grovhakket basilikum.

9. Rør sammen massen og sett til avkjøling.

10. Når den er kald former du risottoen til baller i spiseskje størrelse som du plasserer på et brett/fjøl.

11. Sett brettet i fryseren, til risottoen blir fast.

12. Ved servering: Rull ballene først i pisket egg og så i mel. Viktig at det er mel rundt hele ballen. Friter ballene i en kjele til de får fin skorpe. Legg de på en tallerken med en serviett som trekker til seg fettet, og sett tallerkenen i stekeovnen på 100 grader i 5 minutter til de er gjennomvarme.

 

Tomatkreasjon:

1. Behold stilken på tomatene.

2. Snitt tomatene i skinnet under, og legg de i kokende vann i ca 10 sekunder slik at skinnet løsner. Ha de så direkte i en bolle med kaldt vann.

3. Dra opp tomatskinnet slik at det legger seg rundt stilken, og legg tomatene i en ovnsfast form.

4. Bak tomatene i ovnen på 100 grader i 45 minutter, sammen med basilikum, hvitløk, olivenolje, salt, sukker og balsamicoedikk. Tomatene skal dampe og bli litt tørre slik at de får en kraftigere smak.

 

Parmesan og basilikum-dip

1. Bland majones, olivenolje, svart grov pepper, sitronsaft og finrevet reggiano parmesan og smak til med salt.

2. Dryss finsnittet basilikum over til slutt.

 

Legg opp risotto-ballene og tomatene med en spiseskje dip på hver tallerken, og brokkoliblad og basilikum til pynt.

Ingredienser

Beregnet for 2 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Risotto-håndballer:
2 hamburgerbrød
2 egg
100 g pinjekjerner
4 kyllingbryst
2 ss smør
1 pk risottoris eller sushiris
1 stk gul løk
2 fedd finhakket hvitløk
4 ss olivenolje
6 dl grønnsaksbuljong
3 dl tørr hvitvin
2 ss kremfløte
100 g revet parmesan
100 g mozarella i små terninger
3 ss olivenolje
en stor neve frisk basilikum (spar noen blader til pynt)
bladene av 1 brokkoli
salt og pepper
olje til frityr

Tomatkreasjon:
10 stk cherrytomater
6 fedd hvitløk
noen friske basilikumblader
3 ss olivenolje
2 ts salt
2 ts pepper
1/2 ss sukker
1 ss balsamicoedikk

Parmesan og basilikum-dip:
majones,
olivenolje
svart, grov pepper
sitronsaft
finrevet reggiano parmesan
salt
basilikum