index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.

Lyngenlam med gulløyepotet og persillerotkrem

Kjøtt
Norsk
30 - 60 min

Her er en av rettene vår kokk Øyvind Hjelle lagde hjemme hos Jørn Hoel i programserien Vis meg ditt kjøleskap. Programmet ble sendt på TV3 i 2012.

Dette er et sammendrag av hva som er gjort på kjøkkenet i det aktuelle programmet. All mat er laget «in the heat» og på frihånd på begrenset tid, uten vekter, oppskrifter og med en god porsjon kunstnerisk frihet. Noen mål vil derfor muligens avvike noe i oppskriftene. Uansett: Lykke til!

1. Lagg ruter i fettet på lammet, ca. 2 – 3 mm ned til kjøttet.

2. Legg kjøttet på benken i en ovnsfast form og la ligge til romtemperatur. Nå er det klart for panna.

3. Sprøstek kjøttet i en stekepanne. Ha i grovhakket hvitløk og timian ca. halvveis i steketiden.

4. Etterstek kjøttet i ovnen til kjernen holder 55 grader.

5. La kjøttet hvile ti minutter før du skjærer det opp. Strø over salt ved servering.

 

Pottit i ovn:

1. Skrell potetne og ha de i en form med sitron hvitløk og olje.

2. Stekes i ovnen til de er gyldne og møre. Disse anrettes oppå persillerotkremen.

 

Pottit, persille, hvitløkchips:

1. Skjær 1 potet og 2 fedd hvitløk i tynne flak, og del persillebladene inn i mindre bladet.

2. Friter alle flakene og bladene i solsikkeolje til de blir sprø chips, og legg de på et tørkepapir så litt av fettet trekkes ut. Saltes.

 

Persillerotkrem:

1. Skrell og kok persilleroten mør i vann.

2. Hell av vannet og ha i fløten.

3. Kok inn til det tykner.

4. Mikses til en helt slett krem i en blender. Smak til med salt og sitron.

 

Bønner:

1. Rens og kok aspargesbønnene i saltet vann i 1,5 minutt.

2. Avkjøles.

3, Fres smør, løk og bønner sammen ved servering. Salte godt.

 

Sherry- og sjysaus:

1. Løk, hvitløk, timian og pepper freses i smør, tilsett sukker, eddik og vin og kokes inn til ca 0,5 dl.

2. Tilsett lammekraft og kok inn til passe konsistens og smak, siles forsiktig.

3. Kokes opp og smakes til med salt, pepper og evt syre.

Ingredienser

Beregnet for 2 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

400 g Lyngen lammefilet
2 fedd hvitløk
2 ss solsikkeolje
2 ss smør
2 kvister timian

Pottit i ovn:
7 gulløye-poteter
3 skiver sitron
2 fedd hvitløk
Salt, pepper og olivenolje

Pottit, persille, hvitløkchips:
1 potet
2 fed hvitløk
1 neve persille
1 liter olje

Persillerotkrem:
2 stk persillerot
1 liter vann
1 dl fløte
Noen dråper sitronsaft

Bønner:
10 aspargesbønner
1 ss smør
1 finhakket sjalottløk

Sherry- og sjysaus:
1 stk sjalottløk(grovkuttet)
2 stk timiankvister
2 fedd hvitløk
1 ts sort hel pepper
1 ts smør
1 ss sukker
30 g sherryeddik
170 g sherry
300 g Jacobs lammekraft
Salt, pepper og evt syre