index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.

Kokkerøkt laks, vaktelegg og rekecrostinis

Sjømat
Skandinavisk
1 - 2 timer

Her er en av rettene vår kokk Øyvind Hjelle lagde hjemme hos Jørn Hoel i programserien Vis meg ditt kjøleskap som ble sendt på TV3 i 2012.

Dette er et sammendrag av hva som er gjort på kjøkkenet i det aktuelle programmet. All mat er laget «in the heat» og på frihånd på begrenset tid, uten vekter, oppskrifter og med en god porsjon kunstnerisk frihet. Noen mål vil derfor muligens avvike noe i oppskriftene. Uansett: Lykke til!

1. Strø sukkeret og saltet over laksen, og la laksen stå kaldt i 20 minutter.

2. Skyll av det meste av saltet.

3. Spikk noen tørre fliser og legg de oppå et ark med aluminiumsfolie. Brett opp kantene på folien, og legg pakken ned i ei stor gryte.

4. Lag et ”podie” av aluminiumsfolie til hvert laksestykke, som du legger ned i den samme gryta, med et laksestykke på toppen. Tenn på flisene.

5. Når alle flisene har tatt fyr og det har blitt en god flamme, legger du et nytt ark aluminiumsfolie over flisene, slik at flammene kveles og det blir godt med røyk.

6. Legg så lokket til gryten over, slik at laksen blir kaldrøkt. Sett gryten på et kaldt sted og la stå i ca ½- 1 time.

7. Ved servering: bak laksen ferdig i en form i ovnen i 10-15 minutter på 75 grader. Da holder den 35 grader i kjernen. Det holder faktisk.

 

Eplevinagrette:

1. Ha eplejuicen i en stålkjele. Sett den på lav varme og la den dampe inn til det er 25 % igjen.

2. Ha nå i terninger av eple, agurk og stangselleri, samt noen hakkede blader fra sellerien og noen ringer vårløk.

3. Oljen helles i ved servering.  Litt salt og pepper er også godt.

 

Vaktelegg:

1. Kok vakteleggene i 2,5 minutt og ha de i kaldt vann.

2. Skrell og deles i 2.

 

Rekecrostinis:

1. Bland majones, rømme og sennep. Smak til med salt og syre.

2. Bland inn snittet vårløk og rekene til slutt. Legg en skje av denne røren oppå en sprøstekt bagettskive.

3. Topp med mer ringer av vårløk og litt timian for fargen og smakens skyld.

Ingredienser

Beregnet for 2 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

180 gr laksefilet
1 ss salt
1 ts sukker
tørre vedfliser til røking

Eplevinagrette:
2 dl eplejuice
1stang stangselleri
10 blader fra sellerien
5 cm agurk
1 stk vårløk
1 stk eple
1 dl super-olivenolje

Vaktelegg

Rekecrostinis:
3 stk crostini(sprøstekt skive bagett)
12 store reker
1 ss majones
1 ss rømme
1 ts sennep
Salt og sitronsaft
1/4 vårløk, i fine ringer