index

Hvitløksmousse

Sjømat
15 - 30 min

Dette er oppskriften på Hvitløksmousse til Marianne fra serien Klokka åtte hos meg, uke 3 - program 12. Serien ble sendt på TV3 i 2009.

Retten kan lages helt eller delvis ferdig en dag eller to før den skal brukes - og husk å sjekke at ingen av gjestene er allergisk for blåskjell.

  1. Hell fløten i en liten kasserolle, tilsett tre klyper safran og la det koke inn til ca 2/3 av opprinnelig tykkelse.
  2. Blåskjellene dampes i tørr vermut eller hvitvin. Rens blåskjellene og hell kraften over – settes i kjøleskap.
  3. Skrell hvitløken og kok den i vann til helt mør. Mos med stavmikser eller i kjøkkenmaskin sammen med litt av sausen og litt av blåskjellkraften. 6 plater gelatin bløtes i (minst mulig) varmt vann og vispes inn i blandingen. Smak deg fram underveis! Helles i seks former og settes kaldt for å stivne.
  4. Asparges gjøres klar, men skal kokes først like før servering – og bare i tre minutter!
  5. Ta moussen ut av formen i god tid før gjestene kommer – den kan være litt vanskelig å få løs, og dessuten skal den serveres i romtemperatur. Sausen derimot, skal være varm. Ha den innkokte fløten i en kasserolle sammen med litt av blåskjellkraften, når det er skikkelig varmt legger du forsiktig de ferdigrensede blåskjellene oppi, men la det ikke koke.

 

Serveringen:

  1. Legg moussen på tallerknene, deretter aspargesen, så blåskjellsausen og til sist litt ørretrogn/lakserogn oppå aspargesdelen.

TIPS: Bruk Noilly Prat (tørr vermut) i stedet for hvitvin når du damper skjell eller lager fiskesauser. Vermut’en gir like minst fin vinsmak som hvitvinen, men er fyldigere og gir ikke den litt sure smaks-snerten til slutt!

Ingredienser

Beregnet for 6 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

32 hvitløkskløfter eller 8 kinesiske hvitløk
1 beger matfløte eller kremfløte
3 fingerklyper tørket safran
6 plater gelatine
½ pose friske blåskjell
Tørr vermut eller hvitvin til å dampe blåskjellene i.

Seks porsjonsformer - muffinsform i silikon er det aller beste men en kopp eller et lite dessertglass går også bra.