index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.

Hellstrøms pinnekjøtt med stappe

Kjøtt
Norsk
Over 4 timer

I Jul med Hellstrøm fra hytten på Gol lager Eyvind Hellstrøm den tradisjonelle norske julemiddagen pinnekjøtt med stappe. Programmet ble sendt på TV3 i 2009.

1. Pinnekjøttet må legges i vann og bløtes godt ut for å gjenskape kjøttets riktige struktur. Vi beregner fra tolv timer til et døgn i vann før sauen gjenoppstår.
 
2. Først lager vi en buljong. Vi kutter opp og renser løk, gulrøtter, purreløk og selleri. Sammen med laurbærblad, sort pepper, einebær, timian og en knivspiss kajennepepper legger vi dette i en kjele med 5 liter vann og lar dette koke en drøy time. Deretter siler vi av, og så kommer selve sjakktrekket. Pinnekjøttet koker vi direkte i buljongen! Sørg for at alt kjøttet er dekket med veske. La dette koke i ca en time.
 
3. Mens kjøttet koker lager vi stappe. Rens kålrabien og kutt den opp i terninger. Når den er ferdig kokt i saltet vann tar vi den varme  kålrabien i en kjøkkenmaskin sammen med 250 g smør i terninger. Kjør dette til det er en fin pure og smak til med salt og pepper.
 
4. Til slutt er det sausen. Vi koker opp litt vann i en kjele og visper inn ca 250 gram smør. Litt etter litt. Til slutt visper vi inn hakket gressløk eller persille i sausen.

Ingredienser

Beregnet for 6 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Pinnekjøtt og stappe:
3 kg pinnekjøtt (saltet, røkt og tørket)
1 bunt persille eller gressløk
1 kvist timian
1- 1,5 kg kålrabi
500g smør
1/2 ts malt hvitt pepper
1 knivspiss kajennepepper

Div grønnsaker til buljong:
3 stk. gulrøtter
3 stk løk
1/2 selleri
1 stk purreløk
5 stk laurbærblad
15 stk einerbær