index

Hellstrøms julerype

Fugl
Skandinavisk
30 - 60 min

Her finner du oppskriften på rype, som Hellstrøm tilberedte i programmet Jul med Hellstrøm.

  1. Start med å ribbe rypene, dette må gjøres forsiktig. Du skal beholde skinnet på.
  2. Ta ut innmaten. Skjær av lårene og ryggbenet, og behold brystene på skroget. Legg spekk i tynne skiver mellom skinnet og kjøttet. Krydre med salt og pepper. Stek brystene på skroget i en jerngryte med smør og olje, sammen med einebær og hvitløk. Stek i cirka 10 minutter. De skal være rosa stekt ikke rå. Ta de opp av gryta, og la de hvile i 10 minutter.
  3. Hakk opp lår og rygg fra rypa og lag kraft. Vi steker dette i den samme jerngryten og tilsetter grønnsakene kuttet grovt og ¾ av av den finhakkede ingefæren. Hell på hvitvin og vann, slik at det dekker.  Skjær ut rypebrystene, skroget hakker vi opp og har i gryta. La koke en times tid. Sil av og kok inn litt til. Mens dette koker steker vi hjerte og lever i en separat panne. Avkjøl og finhakk innmaten. Pakk inn rypebrystene slik at de holder seg varme.
  4. Form neper og gulrøtter med en liten kniv og skrell småløken. Kok løken i lettsaltet vann et par minutter i forkant. Hell sukker i en tykkbunnet kasserolle og lag lys karamell, tilsett anispulver og kanelstang. Glaser grønnsakene på svak varme i cirka 10 minutter. Tilsett bløte rosiner, svisker og aprikoser. Tilsett 1ss kaldt smør rett før servering.
  5. Helt tilslutt gjør du ferdig sausen. Rør kaldt smør inn i sausen, som er på kokepunktet. Vend deretter inn pisket krem, saft og revet skall fra en lime, samt den hakkede rypeinnmaten og resten av ingefæren. Smak til med salt og pepper.
  6. Server på varme tallerkener.

Ingredienser

Beregnet for 4 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

4-6 ryper med innmat
Spekk, frosset, skjæres i tynne skiver
Smør og olje til steking
1 ss grovknust pepper
1 liten kvist enebær eller 10 knuste enebær
1 hel hvitløk, delt i uskrelte fedd
Salt og pepper

Saus:
Olje til steking
1 løk
1 gulrot
1 liten bit selleri rot
100 gr smør
2 dl pisket krem
50 gr fersk ingefærrot
2 grønne lime

Vintergrønnsaker:
4 store neper
4 store gulrøtter eller skorsonerrøtter
12 småløk
4 aprikoser
4 svisker
2 ss store lyse rosiner
100 gr sukker eller fruktose
1 ss anispulver
1 kanelstang delt i to