index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Skoleboller

2 - 4 timer

Her får du oppskriften på Idas skoleboller fra programmet Idas fristelser som ble sendt på TV3 play.

Skoleboller

  1. Start med å lage vaniljekremen (se nedenfor).
  2. Lag deretter deigen. Bland sammen mel, sukker, kardemomme, luftigere bakst og gjær i en kjøkkenmaskin med eltekrok. 
  3. Smelt smøret og tilsett melken. Varm opp til blandingen er på 37 grader pisk inn egget. Hell blandingen over de tørre ingrediensene 
  4. og elt på lav hastighet i 8 minutter. Øk hastigheten til middels og elt i 3 minutter til. 
  5. Smør en bolle med smør og ha deigen oppi den. Dekk med plastfolie og sett til heving. Normal hevetid 1-1,5 time for de første hevingen, eller til dobbel størrelse. 
  6. Til etterheving beregnes 45 minutter.
  7. Et lite tips for å gjøre hevetiden kortere: Sett ovnen på 50 grader. Når ovnen har nådd 50 grader, skrur du av ovnen og setter inn bollen med deigen. La stå i 45 minutter. Dette gjør at hevetiden halveres siden det er varmt inne i ovnen.)
  8. Ta ut deigen etter 45 minutter og hvelv den over på en melet kjøkkenbenk. Elt med hendene i noen minutter til du har en smidig deig. Del den så i emner på ca 100 g. Rull dem til boller.
  9. Dekk stekebrett med bakepapir og sett 9 boller på hvert brett. Dekk med kjøkkenhåndkle og sett brettene inn i ovnen (som er skrudd av, men som fortsatt har noe varme igjen). La etterheve i 40 minutter. 
  10. Ta ut brettene og la dem stå på kjøkkenbenken mens du varmer ovnen til 200 grader. 
  11. Fyll vaniljekrem i midten av hver bolle med en sprøytepose. Pensle bollene med egg og stek dem i 11-12 minutter. Avkjøl på rist. 
  12. Når bollene er avkjølt, lager du glasur av melis rørt ut i vann. Ha litt glasur rundt hver bolle. Dypp deretter bollene i kokos. 

Vaniljekrem

  1. Pisk sammen eggeplommer, maisenna, sukker og vaniljesukker i en bolle.
  2. Varm opp melken til kokepunktet og hell den over eggene mens du pisker.
  3. Hell alt over i en kjele og kok opp. Visp hele tiden. 
  4. La småkoke i 2 minutter og sett til avkjøling mens du lager deigen.

Ingredienser

Beregnet for 2 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Skoleboller:
8 dl hvetemel
1/2 dl sukker
1 ts kardemomme
1 ss luftigere bakst
1/2 pakke fersk gjær
50 g smør
2 dl melk
1 egg
Melis
Kokosmasse

Vaniljekrem:
2 eggeplommer
1 ss maisenna
50 g sukker
3 ts vaniljesukker
2 dl helmelk

Ta denne oppskriften med deg

+47