index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Pinnekjøtt fra Hjem til jul

Kjøtt
2 - 4 timer

Her kan du velge mellom to varianter: Røkt eller saltet pinnekjøtt.

Røkt pinnekjøtt:

  • Skjær grønnsakene i grove biter, og skyll de godt i rennende vann. Kok grønnsakene sammen med urter, pepper og laurbærblad i ca. 30 minutter. Ha så i pinnekjøttet og la det koke i ca 1-2 timer.(Til kjøttet er mørt) Ta kjøttet ut av buljongen og legg det på en rist og sett det i ovnen 250 grader over varme i noen få minutter før det serveres. Sil vekk grønnsakene fra buljongen og server den ved siden av pinnekjøttet

Saltet pinnekjøtt:

  • Fordel pinnekjøttet utover en ildfast form, dryss på med kvernet pepper og dekk formen tett med aluminiumsfolie. Sett den i en forvarmet stekeovn vedd 200 grader.
  • La kjøttet steke i 40 minutter. Skru ned ovnen til 125-140 grader og la kjøttet surre videre, tildekket, 60-80 minutter. Fjern folien. Slå av sjyen. Skru opp varmen og la kjøttet bli sprøtt. Har du grillelementer, tar det bare noen få minutter.

Kålrotstuing:

  • Skrell kålroten og skjær den i terninger. Kok den mør i lettsaltet vann. Hell av kokevannet. Mos kålroten, ha i smør og sjy i fra pinnekjøttet, smak til med salt og pepper.

Betesalat:

  • Kok neper og gulbeter i saltet vann til de er møre. Avkjøl, og ta vekk det ytterste skallet. Stek nepene og gulbetene i smør til de er gylne. Smak til med salt, pepper og sitron. Skrell vekk det ytterste skallet på rødbetene og skjær de i løvtynne skiver ved hjelp av en ostehøvel, smak til med olivenolje, salt, pepper og sitron og anrett over betene ved servering.

Rødkål:

  • Fin strimle kål. Fjern kjernehuset i eplene og del dem i båter. Press appelsiner. Kok honning i en kjele til den er gyllen. Legg eplebåter oppi og vend dem så alle sider blir dekket. Hell på eddik og appelsinsaft, bland i stjerneanis og rør inn rødkålstrimler. Spe med vann. Legg lokk på kjelen og kok massen i minst 40 minutter.

Kokte poteter i persillesmør:

  • Kok potetene møre i lettsaltet vann, sil av vannet og la potetene dampe i noen minutter. Kok opp kraften fra pinnekjøttet og pisk inn smøret, litt etter litt. Smak til med salt, pepper og sitron. Tilsett persille, vend inn de kokte potetene og server med det samme.

Til kaffen (kakemenn)

  • Bland sammen alle ingrediensene til deigen er smidig. Oppbevares på kjøl over natten. Deigen kjevles ut til den er ca 1-1 ½ cm tykk og stikkes ut med valgfrie former. Bakes på 130 grader over et bakepapir i ca 8-10 minutter.
  • Drysses med knust marengs ved servering.

Ingredienser

Beregnet for 5 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Røkt pinnekjøtt:
1,5 kg utvannet pinnekjøtt
3-4 gulerøtter
3 laurbærblad
1/2 sellerirot uten skall
2 purreløk
2 kepaløk
1 ts hel pepper
1 kvist timian
1 kvist rosmarin

Saltet pinnekjøtt:
1,5 kg utvannet pinnekjøtt
Pepper

Kålrotstuing:
800 g kålrot
150 g smør
1/2 dl kokesjy fra pinnekjøttet
Salt, pepper.

Betesalat:
250 g neper
250 g gulbeter
2 ss smør
50 g rødbeter
Olivenolje, sitron, salt og pepper

Rødkål:
400 g rødkål
3 epler
1/2 dl eplesidereddik
1/2 dl honning
1 ½ dl nypresset appelsinsaft
1 stjerneanis
1 dl vann

Kokte poteter i persillesmør:
800 g små poteter
4 ss kraft fra pinnekjøttet
200 g smør
2 ss finhakket persille
Salt, cayennepepper og sitron

Til kaffen (kakemenn):
50 g smør
11/2 dl sukker
1 dl H-melk
1/2 ts hornsalt
1/2 l hvetemel