index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.

Karlas rett, stekte sjøkreps i basilikum og artiskokksaus

Sjømat
Norsk
30 - 60 min

Her finner du kveldens vinneroppskrift fra den individuelle konkurransen i Hellstrøms mesterkokk. Programmet ble vist på TV3 i 2012.

Karlas rett, stekte sjøkreps, sylta artiskokk, tomat, stangselleri og fennikel, kremet basilikum og artiskokk saus.

Sjøkreps:

1. Kok sjøkrepsen i 10 sekunder og legg de i isvann. Skrell de og ta ut tarmen med en pinset. Skyll de kjapt.Tørk godt av.

2. Varm opp en panne til middels høy varme, med solsikkolje. Salt sjøkrepsen.

3. Stek de forsiktig på ryggen i ca et minutt. Ha i hvitløken, timian og smør. Surr sjøkrepsen forsiktig, samtidig som du heller smeltet smør over. Helt til de er ferdig, nesten litt rå i midten!

 

Artiskokk:

1. Press sitronene oppi en bakk med ca 1 liter vann. Skrell og tourner artiskokkene (Sjekk hvordan du gjør det på youtube :)Legg de rett i sitronvannet så de ikke oksiderer.

2. Ta de opp av vannet og fres de på medium varme med resten av grønnsakene og krydderne i 2-3 minutter)

3. Ha på hvitvinen og sitronvann så det dekker artiskokkene. Kok på medium varme til de er møre, ca 15 minutter.Sil av Kraften i en kjele.

 

Artiskokk og basilikumsaus:

1. Reduser ned artiskokkraften til ca ¼, ha så i fløten og basilikummen. Reduser til en tjukk saus.

2. Sil av . Smak til med salt og eventuelt sitronjuice hvis du syns det trengs mer syre.

3. Vend inn den piskede fløten rett før servering.

 

Tomat «concasse»:

1. Lag et snitt i skinnet på tomaten, legg den så i det kokende vannet i ca ti sekunder så skinnet slipper og legg rett i isvann! ta av skinnet, og skjær ut innmaten.

2. Kutt opp i terninger

 

Fennikel og stangselleri:

1. Kutt stangsellerien og fennikelen i fine stenger. Kok de møre, hver for seg (fordi fennikel trenger lengre koketid) i saltet vann.

2. Ved servering varmes stangselleri og fennikel opp sammen i olivenolje, tomat og basilikumblader has i rett før servering!

Ingredienser

Beregnet for 1 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Sjøkreps:
2 store sjøkreps
Kokende vann
isvann
solsikkeolje
2 ss smør
1 kvast timian
2 fedd knust hvitløk
maldonsalt

Artiskokk:
2 små artiskokk pr persjon
1 god kvast opphakket persille
3 sitroner
1 gulrot grovhakket
1 løk grovhakket
2 knuste hvitløksfedd
100 g sellerirotgrovhakket
10 pepperkorn
2 laubær blad
3 dl hvitvin
olivenolje

Artiskokk og basilikumsaus:
Kraften fra artiskokkene
1/2 bt. Basilikum
ca 3 dl fløte
salt
(kanskje sitronjuice)
1 dl pisket fløte

Tomat «concasse»:
2 Røde faste klaseplommetomater
1 l. kokende vann
Isvann
Maldonsalt og olivenlje

Fennikel og stangselleri

Relaterte oppskrifter