index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Hellstrøms rype

Fugl
Norsk
1 - 2 timer

Ribb rypene, eller få ferdig ribbet. Ikke flå rypene, vil helst beholde det tynne skinnet. Bruk vann når du ribber rypene så du slipper fjør overalt. Hakk av vingepartiet på rypene, og kapp av hodet og kaster det. Brenn av resterende fjær med en skibrenner. Åpne buken på rypen og ta ut innmaten, ta vare på hjerte og lever. Det skal brukes i sausen. Skyll lever og hjerter i kaldt vann. Skjær av lårene på rypene, og klipp ut ryggen og halsen. La brystene sitte på skroget, brystskroget. Fjern blod og tørk rypene godt med tørkepapir. Fjern fra hals partiet hvor kråsen har vært.

Hakk einebær og frisk timian og legg utover fjølen og kvern over godt med pepper. Vend inn rypene i krydderblandingen.

Varm opp en jerngryte , og tilsett smør og olje. Legg i rypene og brun godt. Tilsett hele uskrelte hvitløkfedd og stek videre. Stek brystene til de har fått en fin gyllenbrun farge. Ta ut brystene av gryten og legg over i en ildfast form, la rypene hvile. Del opp rype lårene og resten av rype skrotten med en saks og tilsett i gryta og brun godt. Skrell gulrot og del i biter, skjær løk i biter. Skrell sitrongress og hakk opp kjernen, der sitter smaken. Legg alt i gryta og fres videre. Skjær ut brystene fra skroget. Gå inn med en skarp kniv og skjær ut brystfiletene. Legg avskjær i gryten til kraft. Brystene skal være litt rå, fordi de skal brunes i en panne rett før servering.Tilsett hjerte og lever og la det steke med. Ta ut lever og hjerter. Hell på hvitvin og la det koke inn, og tilsett vann til det dekker. La koke 1 time. Sil av kraften og kok inn til halvparten. Varm en kjele og tilsett 1ss honning. Kok til karamell, tilsett limesaft og 2ss tyttebær og revet ingefær cirka 2ss. Sil rypekraften over i honning reduksjonen, og la det koke inn.

Plukk rosenkål, dra av bladene. Kok bladene i lettsaltet vann i 50-60 sekunder, legg over i isvann. Kok små poteter i saltet vann, sjekk med en kniv når de er ferdig. Del potetene i to. Varm en panne med litt olivenolje, og stek kantarellene på sterk varme. Når vannet har fordampet tilsetter du finhakket sjalottløk, poteter og rosenkål. Tilsett litt kaldt smør helt tilslutt. Sett på vent. Varm en ny panne med smør og stek rypebrystene, først med skinnsiden ned i et par minutter. Pepre og salte og snu brystet. Øs over smør under steking. Hakk opp hjerter og lever og tilsett i sausen rett før servering, tilsett 1-2ss smør i sausen og revet skall av en lime.

Legg opp grønnsakene på tallerken. Legg på rypebrystene med den lille fileten på toppen. Hell over saus og server.

Ingredienser

Beregnet for 4 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

4 stk rype
1 ts einebær
1 stilk timian
1 ss knust svart pepper
2 lime+ revet skall
8 stk sitrongress
1 bit ingefær,2ss revet tilsammen
8 stk hvitløkfedd, uskrelt
1 stk gulrot
1 stk løk
5 dl hvitvin
1 ss honning
2 ss tyttebær
100 gr rosenkål
200 gr kantareller
1 pk små poteter, cirka 200gr
2 sjalottløk, finhakket
smør og olje til steking
2 ss smør til sausen