Hellstrøms orientalske juleand
Fugl
Asiatisk
1 - 2 timer
And:
- Start med å dele opp anden.
- Skjær først av vingebein i leddet.
- Skjær av lårene.
- Lårene trenger lenger steketid.
- Skjær bort resten av vingebeinet.
- Klipp ut ryggbeinet, da står du igjen med andebryst på skroget. Hakk opp ryggbeinet til kraft.
- Legg skrog og lår i en ildfast form, brystet på skroget legger du på toppen og krydre med salt og pepper.
- Sett anden inn i ovnen på 250 grader i 15 minutter.
- Ta ut brystene, la lårene steke videre i cirka 15 minutter.
- Skjær av fettet og varm opp i en kjele på svak varme.
- Kutt løk i biter, knus stjerneanis og korianderfrø. Skrell ingefær og skjær i tynne skiver, del opp hele fedd hvitløk og tilsett i den ildfaste formen med kyllinglårene.
- Ta ut skrog og andelår når det har fått en fin farge.
- Legg vinger og lår i en jerngryte og fres videre sammen med alle grønnsakene som var i den ildfaste formen. Ikke ta med alt fettet. Sil fettet og sett til side ( bruk i rødkål).
- Ta av lårstykkene. Skjær av kjøttet og legg beina tilbake i gryten.
- Tilsett vann til det dekker.
- Sett på sterk varme og la det koke. Skum av kraften og tilsett ½ dl soyasaus.
- Hakk opp kjøttet fra lårstykkene til farse.
- Hakk vårløk fint og fres det i en varm panne med litt andefett. Bland vårløk med andekjøttet og 1 fedd knust og hakket hvitløksfedd, 2 ss revet ingefær, 1 knivsodd chili pulver, 2 ss koriander finhakket, 1ss honning og 2 ss hakket gressløk. Smak til med salt og tilsett 1 eggeplomme.
- Pakk inn farsen i won ton deig.
- Ta vann rundt og brett sammen til en ravioli/ halvmåne. Kok de i en steamkoker, hullkjele eller dampkoker. De kan ligge litt på vent under et fuktig klede.
- Sil av kraften og press ut det du kan. Kok inn kraften.
- Del chitake sopp i fire og fres soppen i en varm panne med litt andefett. Skjær ut andebrystene fra skroget, det skal være litt rått.
- Skjær av litt fett og skjær ut indrefileten fra brystet, holder til 4-6 personer.
- Legge et bakepapir i dampkokeren. Legg i won ton og la de ligge i 4-5 minutter.
- Hell litt olivenolje i en ildfast form og legg i won ton. Del pok choy i to, eller fire og fres i en panne med litt olivenolje i et par minutter.
- Tilsett finhakket gressløk. Skru ned varmen og salt forsiktig. Legg over på et fat.
- Stek andebrystene i en varm panne med en dråpe andefett. Stek med skinnsiden ned først, krydre med salt og pepper på kjøttsiden. Skinnsiden ble krydret før den gikk inn i ovnen.
- Snu andebrystene etter 4 minutter og stek videre på kjøttsiden. Må ikke steke for lenge.
- Ta ut brystene av pannen. Kok ut pannen med 2 ss honning og saften av 2 ½ lime.
- Fres won ton i en varm panne med litt andefett til lys gyllen farge og til de er sprø og fine.
- Sett alt tilbehøret i varm ovn.
- Legg andefileten oppi honningen i 3 sekunder.
- Tilsett 3 ss revet ingefær og 1 knivsodd chilipulver i honningen og kok videre til lys karamell. Når det er blitt lys karamell tilsetter du andekraften og koker inn.
- Tilsett 1 ss usaltet smør i sausen rett før servering og smak til med salt og pepper.
- Legg opp på varme tallerkener, pok choy, rødkål, chi take og andebryst skåret i pene skiver. Tilslutt varm saus.
Rødkål:
- Snitt rødkål tynt på en mandolin.
- Varm litt olivenolje og litt andefett i en gryte, tilsett rødkål og la det frese.
- Skjær tørket fiken i tynne skiver og frisk fiken i båter, og tilsett i kålen.
- Knus et fedd hvitløk uten spire og hakk fint, tilsett i kålen.
- Tilslutt tilsetter du sherryeddik. La alt koke under lokk på svak varme i cirka 45 minutter.
- Smak til med salt og litt andefett helt tilslutt.
Ingredienser
Beregnet for 4 voksne og 0 barn.
Lag denne oppskriften for
And:
1 and, cirka 2,5 kg
2 løk
1 stjerneanis
1 ss korianderfrø
1 bit ingefær
6 fedd hvitløk, hele uskrelte
1/2 dl soyasaus
1 vårløk
5 ss revet ingefær
2 knivsodd chilipepper
2 ss koriander finhakket
3 ss honning
2 ss gressløk, hakket
1 eggeplomme
4-6 pok choy
2 ss gressløk, finhakket
2-3 lime, saften av
salt og pepper
olivenolje
Rødkål:
dette trenger du:
1 rødkål
4 tørkede fiken
4 ferske fiken
2-3 ss olivenolje
2-3 ss andefett
1 fedd hvitløk
2-3 ss sherry eddik
salt