index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Hellstrøms lammekoteletter

Kjøtt
Norsk
30 - 60 min

Lammekoteletter:

  • Kjøp en ferdig lammecarré hos slakter’n, eller start med en hel sadel og skjær ut selv.
  • Del opp sadelen ved første ribbeinet inn i leddet.
  • Deler kotelettstykket, ser at det er koteletter på begge sider.
  • Skjær ut lammeryggen.
  • Bruk en skarp kniv, gå ned langs ryggbeinet og åpner.
  • Her kommer det to koteletter, skjær langs beinet og skjær koteletten løs fra ribbeina med en dårlig kniv. Spør eventuelt slakter’n.
  • Nå har du fått to lammerygger. Skjær koteletter, det blir 4-5 koteletter på en rygg.
  • Bruk avskjære i en lammekraft.
  • Skjær ut kjøttet som sitter mellom beina.
  • Skrap beina fine til lammecarré.
  • Skjær ut like koteletter, det ble fem vakre koteletter.
  • Ut av syv ribbein skjærer du 5 koteletter.
  • For at de skal være like store hopper du over det første beinet.
  • Viktig at de deles like store.
  • Ut av en lammerygg får du 10 koteletter.
  • Krydre lammekotelettene med salt, pepper og rosmarin.
  • Legg kotelettene med fett siden ned i en varm grillpanne.
  • Når du ser at fettet er blitt sprøtt, snur du kotelettene. Stek cirka i 4-5 minutter, vend underveis og stek på alle kanter.
  • Server lammekoteletter med røsti, smørdampede grønnsaker, syltet hvitløk og lammesjy.

 

Lammekraft:

  • Varm en gryte med litt rapsolje.
  • Brun lamme avskjær på sterk varme. Det skal brunes men ikke brennes.
  • Tilsett sjalottløk og gulrot i biter, hele fedd hvitløk og rosmarin.
  • Fres videre et par minutter i den varme gryten.
  • Hell på vann til det dekker og la det koke.
  • Bruker bare vann for å bevare den fine lamme smaken. (kan bruke vin, men da endres smaken). Kraften må koke i 2-3 timer, skum av fettet underveis.
  • Sil kraften og kok inn.
  • Smak til kraften med litt salt og pepper, og bland eventuelt inn litt olivenolje eller smør før servering.

Syltet hvitløk:

  • Del hvitløk i to på tvers, skal se ut som en blomst.
  • Legg 1 ss smør i en kjele og legg hvitløken med snittet ned.
  • Tilsett mer smør og dryss over salt.
  • Sett i ovn ved 120 grader i cirka 1 time.
  • Snu løken forsiktig underveis.

Røstipoteter:

  • Skrell potetene og høvle dem på en mandolin i tynne skiver.
  • Skjær så potetene i tynne strimler med en stor kniv.
  • Varm en teflonpanne med olivenolje, og fordel potetstrimlene som en potetkake.
  • Bland inn den finhakkede sjalottløken.
  • Salte og pepre.
  • La det steke i cirka 5 minutter, snu potetkaken ved hjelp av en tallerken, og stek videre på den andre siden.
  • Sett den i ovnen ved 180 grader i 5 minutter.
  • Potetkaken skal være gyllen og sprø på begge sider. 

 

Smørdampede grønnsaker:

  • Rens alle grønnsakene, og kutt i pene biter.
  • Forkok  grønnsakene i kokende lettsaltet vann i 30 sekunder, så i kaldt vann.
  • Skjær av stilken på sjampinjongen og del den i seks båter.
  • Fres soppen i litt smør i en varm panne til den er gyllen.
  • Tilsett resten av grønnsakene i pannen med sopp og varm opp rett før servering.
  • Ta i litt mer smør og olivenolje, og krydre med litt salt og pepper.

 

Ingredienser

Beregnet for 4 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Lammekoteletter:
1 lammerygg til 4 pers
1 ss finhakket frisk rosmarinblader
salt og pepper

Lammekraft:
5 hele hvitløk
1 gulrot
2 sjalottløk
2 stilker rosmarin
lamme avskjær
2 ss rapsolje

Røsti potet
Dette trenger du:
6-8 poteter
olivenolje, smør til steking
1 sjalottløk, finhakket
salt og pepper

Grønnsaker smørdampede

1 bunt reddiker
1 blomkål
1 liten bunt vårløk
100 g grønne erter
20 sjampinjonger
2 ss smør
2 ss olivenolje
salt og pepper

Ta denne oppskriften med deg

+47