Hellstrøms lammekoteletter
Kjøtt
Norsk
30 - 60 min
Lammekoteletter:
- Kjøp en ferdig lammecarré hos slakter’n, eller start med en hel sadel og skjær ut selv.
- Del opp sadelen ved første ribbeinet inn i leddet.
- Deler kotelettstykket, ser at det er koteletter på begge sider.
- Skjær ut lammeryggen.
- Bruk en skarp kniv, gå ned langs ryggbeinet og åpner.
- Her kommer det to koteletter, skjær langs beinet og skjær koteletten løs fra ribbeina med en dårlig kniv. Spør eventuelt slakter’n.
- Nå har du fått to lammerygger. Skjær koteletter, det blir 4-5 koteletter på en rygg.
- Bruk avskjære i en lammekraft.
- Skjær ut kjøttet som sitter mellom beina.
- Skrap beina fine til lammecarré.
- Skjær ut like koteletter, det ble fem vakre koteletter.
- Ut av syv ribbein skjærer du 5 koteletter.
- For at de skal være like store hopper du over det første beinet.
- Viktig at de deles like store.
- Ut av en lammerygg får du 10 koteletter.
- Krydre lammekotelettene med salt, pepper og rosmarin.
- Legg kotelettene med fett siden ned i en varm grillpanne.
- Når du ser at fettet er blitt sprøtt, snur du kotelettene. Stek cirka i 4-5 minutter, vend underveis og stek på alle kanter.
- Server lammekoteletter med røsti, smørdampede grønnsaker, syltet hvitløk og lammesjy.
Lammekraft:
- Varm en gryte med litt rapsolje.
- Brun lamme avskjær på sterk varme. Det skal brunes men ikke brennes.
- Tilsett sjalottløk og gulrot i biter, hele fedd hvitløk og rosmarin.
- Fres videre et par minutter i den varme gryten.
- Hell på vann til det dekker og la det koke.
- Bruker bare vann for å bevare den fine lamme smaken. (kan bruke vin, men da endres smaken). Kraften må koke i 2-3 timer, skum av fettet underveis.
- Sil kraften og kok inn.
- Smak til kraften med litt salt og pepper, og bland eventuelt inn litt olivenolje eller smør før servering.
Syltet hvitløk:
- Del hvitløk i to på tvers, skal se ut som en blomst.
- Legg 1 ss smør i en kjele og legg hvitløken med snittet ned.
- Tilsett mer smør og dryss over salt.
- Sett i ovn ved 120 grader i cirka 1 time.
- Snu løken forsiktig underveis.
Røstipoteter:
- Skrell potetene og høvle dem på en mandolin i tynne skiver.
- Skjær så potetene i tynne strimler med en stor kniv.
- Varm en teflonpanne med olivenolje, og fordel potetstrimlene som en potetkake.
- Bland inn den finhakkede sjalottløken.
- Salte og pepre.
- La det steke i cirka 5 minutter, snu potetkaken ved hjelp av en tallerken, og stek videre på den andre siden.
- Sett den i ovnen ved 180 grader i 5 minutter.
- Potetkaken skal være gyllen og sprø på begge sider.
Smørdampede grønnsaker:
- Rens alle grønnsakene, og kutt i pene biter.
- Forkok grønnsakene i kokende lettsaltet vann i 30 sekunder, så i kaldt vann.
- Skjær av stilken på sjampinjongen og del den i seks båter.
- Fres soppen i litt smør i en varm panne til den er gyllen.
- Tilsett resten av grønnsakene i pannen med sopp og varm opp rett før servering.
- Ta i litt mer smør og olivenolje, og krydre med litt salt og pepper.
Ingredienser
Beregnet for 4 voksne og 0 barn.
Lag denne oppskriften for
Lammekoteletter:
1 lammerygg til 4 pers
1 ss finhakket frisk rosmarinblader
salt og pepper
Lammekraft:
5 hele hvitløk
1 gulrot
2 sjalottløk
2 stilker rosmarin
lamme avskjær
2 ss rapsolje
Røsti potet
Dette trenger du:
6-8 poteter
olivenolje, smør til steking
1 sjalottløk, finhakket
salt og pepper
Grønnsaker smørdampede
1 bunt reddiker
1 blomkål
1 liten bunt vårløk
100 g grønne erter
20 sjampinjonger
2 ss smør
2 ss olivenolje
salt og pepper