index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Hellstrøms kveite med hummersaus

Sjømat
Norsk
1 - 2 timer

Hellstrøm lager fersk kveite med hummersaus. Til dessert er det sjokolademousse og hjemmelaget vaniljesaus.

Kveite:

  • Skjær ut filetene på kveiten. Skjær av skinnet og finskjær filetene. Strø over grovt salt og la ligge med saltet i 15 minutter.
  • Vask av saltet i kaldt vann og tørk fisken med kjøkkenpapir.
  • Kok hummer i et par minutter i fosskokende saltet vann. 20-25 gram salt pr liter vann. Ta opp hummeren og avkjøl i isvann.
  • Del opp hummeren, bruk nakken og hodet i kraften. Ta ut halene og rens klør, klipp i leddet på kloa og ta ut kjøttet.
  • Legg hummerkjøttet til side. Skjær kveite i porsjonsstykker.
  • Del opp romanesco i små buketter. Kok i saltet vann i 30 sekunder, avkjøl i isvann. Fres romanesco i litt smør og vann rett før servering.
  • Stek kveiten lett i litt olivenolje i en teflonpanne, stek den bare på den ene siden.

Legg opp den varme hummersausen og hummerbitene på varme tallerkener og legg på kveiten. Fordel romanesco på tallerkenen og server.

Hummersjy:

  • Skrell og rens alle grønnsakene.
  • Skjær dem i grove biter og ha grønnsakene i en varm gryte med olivenolje. (Tilsett tomater i biter og estragon helt tilslutt).
  • Fres grønnsakene og tilsett nakken fra hummeren i gryten. La det frese godt.
  • Tilsett sherry og kok inn.
  • Tilsett tomater og estragon.
  • Hell på vann til det dekker og kok opp.
  • Sett ned varmen og la kraften små koke i cirka 1 time. Skum av underveis.
  • Sil hummerkraften over i en kjele og kok inn til halvparten.
  • ​Visp inn smør i kraften. Smak til med sitronsaft, karri og salt.

Legg hummerbitene i den varme sausen. Pisk litt krem forsiktig og vend inn i sausen rett før servering.

Sjokoloademousse:

  • Hakk sjokoladen fint og ha den i en bolle.
  • Varm opp fløte, men ikke la det koke.
  • Hell halvparten av den varme fløten over sjokoladen og rør slik at den smelter.
  • Tilsett resten av fløten og bland godt.
  • Sett sjokoladeblandingen kaldt, helst over natten.
  • Pisk den forsiktig til kremaktig konsistens.

Server sjokolademousse med vaniljesaus og friske bringebær​.

Vaniljesaus:
 

  • Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene.
  • Varm opp melk, fløte og vaniljestenger med frø.
  • Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis.
  • Tilsett litt og litt av den varme væsken i eggedosisen under stadig omrøring.
  • Ta blandingen over i en kjele og varm opp til 80 grader til den tykner.
  • Rør hele tiden. Det må ikke koke.
  • Ta ut vaniljestengene og press fingrene langs stengene slik at du får ut all saften. Sil sausen og avkjøl.
  • Du kan gjerne lage vaniljesausen en dag i forveien og la blandingen stå med vaniljestengene over natten.
  • Server til sjokolademousse.

Ingredienser

Beregnet for 6 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

2,5 - 3 kg kveite
2 levende hummer
Olivenolje
Grovt salt
1 romanesco

Hummersjy:
Hodet og skallet fra hummer
1 stk fennikel
1 stk løk
3 stk tomater
2 stk sjalottløk
5 fedd hvitløk
1 kvist estragon
2 dl sherry, tørr
2 ss olivenolje
80 g smør
1/2 sitron, saften av
1 1/2 ts karri
Salt
2 dl kremfløte, lett pisket

Sjokolademousse:
300 g mørk sjokolade, god kvalitet
1 liter kremfløte
1 kurv bringebær til pynt

Vaniljesaus:
Til 1 liter saus

6 dl melk
2 dl kremfløte
160 g sukker
6 eggeplommer
2 vaniljestang

Ta denne oppskriften med deg

+47