index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Hellstrøms kjøttboller i tomatsaus med potetstappe

Kjøtt
Italiensk
1 - 2 timer

Kjøttboller:

  • Legg loff i en bolle med vann og la den trekke i 10 minutter. Skrell og hakk hvitløk, hakk persille, rosiner, pistasj og pinjekjerner. Riv parmesan.
  • Kjør kjøttdeig i en kjøkkenmaskin og tilsett salt og pepper. Bland loffen med kjøttet og tilsett ett og ett egg av gangen. Bland inn rosiner, pistasj, pinjekjerner, persille og revet parmesan.
  • Lag en prøvekake, og smak om den er bra. Juster eventuelt med litt salt og pepper.
  • Form fine boller med en is klype dyppet i kaldt vann. Du kan også rulle med en skje i hånden.
  • Stek bollene i en middels varm panne til de er gyllne og fine på begge sider.
  • Du kan  steke kjøttbollene i ovn ved 250 grader i 10-15 minutter.
  • Kok kjøttbollene videre i tomatsausen og strø over frisk basilikum og persille ved servering. Server med potetstappe og rosenkål.

Tomatsaus:

  • Rens hvitløk, del i to og fjern spiren. Skjær løk i tynne strimler.
  • Varm en jerngryte med litt olivenolje og fres hvitløkfedd og løk. La det frese under lokk, må ikke brunes. La det frese til løken er blitt blank og fin.
  • Skjær tomater i båter og tilsett i gryta, først de friske tomatene, så tomatboksen.
  • La koke i 2-3 timer. Jo lengre, jo bedre.
  • Kjør sausen med en stavmikser og sil sausen. Smak til med litt salt og pepper.

Potetstappe:

  • Vask og skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem møre i usaltet vann.
  • Hell av vannet og damp potetene tørre. Mos potetene med en ballongvisp eller en gaffel i kjelen.
  • Tilsett smør og spe med varm melk.
  • Smak til med salt og pepper.
  • Dryss over hakket kruspersille rett før servering.

Rosenkål:

  • Rens rosenkålen. Ta av de ytterste bladene til pynt og behold den innerste kjernen.
  • Kok opp  vann i en kjele med salt. Kok bladene først i 1 minutt og avkjøl i isvann.
  • Kok rosenkålkjernene i 3-4 minutter og avkjøl i isvann.
  • Skjær pancetta i små biter.
  • Varm opp rosenkålen i en kjele med smør og vend inn pancetta.
  • Server sammen med kjøttboller og potetstappe.

Ingredienser

Beregnet for 4 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Kjøttboller:
1 kg kjøtt, kvernet høyrygg, eller karbonadedeig
2 ts salt
pepper, 20 omdreininger med kvern
4 egg
4 skiver loff uten skorpe
2 hvitløksfedd, finhakket
2ss rosiner, finhakket
2ss pistasj, finhakket
2ss pinjekjerner, finhakket
2ss persille, finhakket
2ss parmesan, revet
smør og olivenolje til steking
frisk basilikum og persille til servering

Tomatsaus:
10 fedd hvitløk
2 løk
1 kg tomater
1 boks tomater, 500gr
salt
pepper
olivenolje

Potetstappe:
800g poteter, mandel (10-12 poteter)
2 dl melk
80-100 gram smør
salt og pepper
kruspersille til pynt

Rosenkål:
200 gram rosenkål
2 skiver pancetta
1 ts smør
salt