Hellstrøms hjortefilet
Kjøtt
Norsk
1 - 2 timer
Hjort:
- krydre hjortebiffene med knust svart pepper, knust einebær, hakket timian og litt salt.
- Varm en jerngryte med smør, olje og uskrelte hvitløksfedd.
- Stek kjøttet godt på alle kanter, i cirka 10 minutter.
- Ta kjøttet ut av gryten og la det hvile i 10- 15 minutter før du skjærer i det.
- Kok ut jerngryten med kraft fra rødbet og litt rødvin.
- Del kjøttet i to og server det med røstipotet, rødbetepuré, varm saus og friske urter.
Rødbetepuré
- skrell rødbetene og del dem i fire.
- Skrell og del løken i biter, og del hvitløk i to og fjern spiren.
- Varm olje i trykkokerkjelen.
- Fres løken og hvitløken, tilsett rødbetene i biter og la det frese et par minutter.
- Knus spisskummen og svart pepper i en morter og tilsett i gryta.
- Tilsett balsamico og litt vann. S
- ett på lokket og sett på varmen og sjekk trykket.
- La stå på varmen i cirka 30 minutter.
- Slipp ut trykket før du åpner kjelen. Vannet er nesten fordampet og rødbetene er møre.
- Hell av rødbetekraft til sausen.
- Kjør rødbeter i en mikser til fin puré og tilsett smør.
- Smak til med salt og server til hjort.
Røstipotet:
- Skrell potetene og høvle dem på en mandolin i tynne skiver.
- Skjær så potetene i tynne strimler med en stor kniv.
- Varm en teflonpanne med olivenolje og litt smør, og fordel potetstrimlene som en potetkake.
- Bland inn den finhakkede sjalottløken.
- Salte og pepre.
- La det steke i cirka 5 minutter, snu potetkaken ved hjelp av en tallerken, og stek videre på den andre siden.
- Legg på osten, og sett den i ovn ved 180 grader i 5 minutter.
- Potetkaken skal være gyllen og sprø på begge sider.
- Strø over gressløk og persille.
- Server ved siden av hjortefilet.
Saus til hjort:
- Kok ut gryten fra hjorten med saften fra rødbetene og 2 dl rødvin.
- La det koke inn.
- Sil kraften gjennom en sil og press gjennom hvitløksfeddene. Trykk det gjennom med en øse. Hvitløken er med på å gi god smak og fin konsistens. Smak til med salt og pepper.
- Server til hjortefilet.
Ingredienser
Beregnet for 4 voksne og 0 barn.
Lag denne oppskriften for
Hjort:
4 stk hjortefileter á 150 g
1 ts einebær
1 ts timian, finhakket
salt
1 ss knust svart pepper
6 fedd hvitløk, uskrelte
smør og olje til steking
urter til pynt
Rødbetepuré:
4 personer
dette trenger du:
4 mellomstore rødbeter
4 løk
0,5 ts spisskummen
1 ts svart pepper
1 dl olivenolje
4 ss balsamico
2 fedd hvitløk
1 kvast timian, bruk bladene
salt
100 g smør
Røstipoteter:
6-8 poteter, helst amandine
1 sjalottløk, finhakket
salt og pepper
olivenolje og smør til steking
1 ost, Saint.Felicien, camembert, Saint Marcelin eller en kumelksost
1 ss gressløk, finhakket
1 ss persille, finhakket