index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Hellstrøms helsprøe juleribbe

Kjøtt
Norsk
1 - 2 timer

Ribberull: 

  • Skjær ut beina på ribbestykket.
  • Knus hel sort pepper med bunnen av en kjele.
  • Hakk rosmarin og timian.
  • Salte og pepre ribben godt på begge sider. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien.
  • Snitt ribben i svoren. Legg ribben på benken med svorsiden ned,og strø urtene og hvitløken utover.
  • Rull ribben fast sammen som en rullekake og knyt den sammen med en hyssing.
  • Begynn i hver ende først, knyt stramt sammen.
  • Hakk opp en løk og en gulrot.
  • Legg ribben i en ildfast form sammen med løk og gulrot og hell over en liter vann.
  • Sett i ovn ved 150 grader i 2-2 ½ time.
  • Øs vannet over ribberullen underveis i steke prosessen.
  • Ribberullen er ferdig når den viser kjernetemperatur på cirka 75 grader, bruk et termometer.
  • La kjøttet hvile i 30 minutter før du skjærer det i skiver (da skal det ha en temperatur på 65 grader).
  • Server ribberullen med surkål, stekte fiken, råstekte poteter og varm brun saus.

 

 

Brun saus: 

  • Brun bein og avskjær fra ribben i en jerngryte med litt olje. Brun det godt.
  • Skjær gulrot og løk i biter og tilsett i gryten sammen med 6 hele fedd hvitløk og rosmarin. Rør om, må ikke brenne.
  • Hell på vann til det dekker og la det koke, skum av underveis. La det koke på svak varme i minst 2 timer.
  • Sil av kraften og kok inn til halvparten. Rør smør og hvetemel sammen og pisk det inn i kraften til det tykner.
  • Smak til med salt og pepper.

 

Surkål: 

  • Del kålen i fire og fjern kjernen. Snitt kålen fint på en mandolin eller bruk en kniv. 
  • Skrell eplene og fjern kjernen, snitt eplene på mandolinen. Finhakk sjalottløk.
  • Varm ribbefett i en gryte og tilsett snittet kål. La kålen frese til den blir blank og fin, den skal ikke bli brun.
  • Tilsett hakket sjalottløk og snittede epler.
  • Tilsett honning og hakket einebær, la koke.
  • Smak til med salt og pepper.

Stekte fiken:

  • Skjær fiken i skiver.
  • Varm ribbefett i en stekepanne og stek fikenskivene på begge sider.
  • Krydre med salt og pepper.

Råstekte poteter:

  • Vask små poteter, og del potetene i to.
  • Brun smør og sil det til klaret smør.
  • Hell smør og olivenolje i en varm panne og tilsett potetene.
  • Stek til de er gylne i fargen og gjennomstekte.
  • Krydre med salt og pepper.
  • Strø over hakket persille rett før servering.

Ingredienser

Beregnet for 6 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Ribbe:
1 tynnribbe, cirka 2 kg
2 ss rosmarin, finhakket
2 ss timian, finhakket
2 ss sort pepper, knust
4 fedd hvitløk, finhakket
salt
1 løk
1 gulrot

Brun saus:
Avskjær fra ribben
1 kvist frisk rosmarin, hakket
1 løk
1 gulrot
6 fedd hvitløk
olivenolje
2 ss smør
2 ss hvetemel
salt og pepper

Surkål:
1 hodekål
3 epler
5 sjalottløk
1 ss einebær
2 ss honning
3 dl hvitvin
1 ss ribbefett
salt og pepper

Stekte fiken
4 fiken
1 ss ribbefett
salt og pepper

Råstekte poteter
12 små poteter
100 g smør
2 ss olivenolje
2 ss bladpersille, finhakket
salt og pepper

Ta denne oppskriften med deg

+47