Hellstrøms hamburger
Imponer dine gjester med hjemmelaget hamburger fra Eyvind Hellstrøm.
Hamburger:
- Skjær opp kjøttet i biter og kvern kjøttet i en kjøttkvern, gjerne to ganger. Lag fire store burgere.
- Press kjøttet i en ring 200-250g pr person. Gni en dråpe med olivenolje på hver side av burgeren før du steker dem i en varm grillpanne. Stek burgerne 2 minutter på hver side.
- Krydre med salt og pepper. Legg osteskiver på burgerne og etterstek i ovn fem minutter ved 180 grader.
- Del hamburgerbrød i to og pensle innsiden med smeltet smør, sett i ovn ved 180 grader i to minutter til sprø skorpe.
- Legg opp burgerne pent på tallerken.
- Legg rødkål coleslaw på den ene skiven og tomatketchup på den andre, legg på tynne skiver av løk og issalat i strimler, dryss over hakket persille.
- Legg på varm burger og server.
Ketchup:
- Flå tomatene. Skjær et kryss i toppen av tomatene og skjær ut stilken. Legg i kokene vann til skinnet slipper cirka 30 sekunder.
- Avkjøl tomatene i isvann. Dra av skinnet på tomatene. Skjær av tomatkjøttet og skjær tomatkjøttet i små terninger til tomat concasse. Kjør tomat innmaten til puré med en stavmikser.
- Varm litt olivenolje i en gryte og tilsett finhakket hvitløk, finhakket sjalottløk og brunt sukker. La det frese litt før du tilsetter tomatinnmaten. La det koke opp og la det småkoke i et par timer under lokk.
- Sil sausen og tilsett hakkede tomater og smak til med salt, pepper og kajennepepper.
Aioli:
- Del hvitløkfedd og ta ut spiren. Knus hvitløk med kniven og hakk fint. Legg hvitløken i en liten mikser og kjør til puré.
- Tilsett eggeplommene, salt og sitronsaft.
- Tilsett litt og litt olivenolje og kjør til en tykk masse.
- Avslutt gjerne med litt varmt vann slik at den ikke skiller seg.
- Oppbevar i tett boks i kjøleskap.
Coleslaw:
- Skjær rødkål i tynne strimler og bland med aioli. Server til burger.
Hamburgerbrød
- Bland alle ingrediensene i bollen til kjøkkenmaskinen.
- Bruk en eltekrok og elt i kjøkkenmaskinen i cirka 15 minutter, da skal alt være godt blandet. Dekk bollen med plast og sett deigen til heving på et lunt sted.
- Deigen skal heve til dobbel størrelse, og det kan ta 40-50 minutter. Ta deigen ut på kjøkkenbenken og strø mel over.
- Del den i to, og del hver halvdel i åtte biter. Rull dem til boller som legges på et stekebrett med bakepapir. Ha litt mel på hånden og klem bollene flate.
- Dekk med et rent kjøkkenhåndkle og la bollene heve til dobbel størrelse, cirka 30 minutter.
- Når de er ferdig hevet, pensler du dem forsiktig med pisket egg og strør over sesamfrø eller valmuefrø.
- Stek bollene midt i ovnen ved 180 grader i cirka 20 minutter.
Ingredienser
Beregnet for 4 voksne og 0 barn.
Lag denne oppskriften for
Hamburger:
800-1000 g oksehøyrygg, kvernet
salt og pepper
4 skiver blåmuggost
4 skiver cheddar, comté eller annen ost med smak
issalat, i strimler
persille, hakket
1 løk, tynne skiver
Ketchup:
1 kg tomater
1 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1 ss brunt sukker
10 g salt
1 knivsodd pepper
1 knivsodd kajennepepper
1/2 dl olivenolje
Aioli:
2 eggeplommer
2 fedd hvitløk
2 dl olivenolje
1/2 sitron, saften av
Coleslaw:
1 rødkål
1 porsjon aioli
Hamburgerbrød:
1 kg hvetemel
5.5 dl melk
50 g smør, romtemperert
50 g honning eller sukker
10 g salt
1 egg
25 g gjær
egg til pensling
valmuefrø eller sesamfrø