Hellstrøms franske fiskesuppe
Sjømat
Fransk
30 - 60 min
Fiskesuppe:
- Dypp levende sjøkreps i kokende vann. La ligge i et minutt.
- Legg så i kaldt vann.
- Skill hodene fra halen, og dra av klørne. Skill ut nakken til kraften.
- Rens halene ut av skallet, de skal i suppen helt tilslutt, de siste 30 sekundene.
- Varm en kjele med 2 dl olivenolje.
- Fres strandkrabbene i den varme oljen i et par minutter, tilsett sjøkreps nakkene og fres videre.
- Knus skallene med en kjevle slik at du får ut mer smak.
- Tilsett løk i biter, fennikel i små biter og knuste hvitløksfedd, og rør godt sammen.
- Tilsett en neve grovhakket timian og hakket stangselleri i små biter og purre i små biter.
- Grønnsakene kuttes i smått fordi de skal gi mest mulig smak på kortest mulig tid.
- Fres alt på sterk varme.
- Tilsett tomater delt i fire og tomatpuré.
- Hell på vann til det dekker og la det koke i 20 minutter. (1 kg sjøkrepshoder,3kg strandkrabbe, 4l vann). Suppen skal koke i 40 minutter.
- Skum av kraften, kjør med en stavmikser og sil suppen først i en grov sil, så i en litt finere sil.
- Smak til suppen med safran og la koke i 10 minutter.
- Tilsett poteter i skiver de siste 10 minuttene.
- Smak suppen til med salt før du heller suppen over fisken.
- Skjær baguette i tynne skiver cirka 1 centimeter, og legg på et brett.
- Stek i ovn til gyllen og sprø.
- Ta av skinnet og skjær torskefilet og uer filet i finger tykke biter.
- Breiflabbkjaker deles i biter.
- Del sjøkrepshalene i to, langs med ryggen, og ta ut tarmen. Den svarte strengen.
- Legg fisken i en jerngryte og hell over suppen, den skal trekke et par minutter.
- Sjøkrepsen går i rett før servering.
- Gni inn baguette krutonger med et fedd hvitløk.
- Server suppen rett fra gryten og server rouille og krutonger ved siden av suppen.
Rouille:
- Skrell hvitløk, ta ut spiren og knus feddene med en kniv.
- Hakk chili fint. Kjør hvitløk og chili i en mikser til fint.
- Tilsett salt og eggeplommer og litt safran, kjør videre.
- Tilsett litt og litt olivenolje helt til du har fått majones konsistens.
- Tilsett litt varm suppe og kjør litt til.
Ingredienser
Beregnet for 10 voksne og 0 barn.
Lag denne oppskriften for
Dette trenger du:
8-10 fedd hvitløk
Potet
2 stangselleri
2 Løk
1 kg tomat
1 knivsodd Safran
3 kg Krabbe, strandkrabbe
10-12 Sjøkreps, 1 kg sjøkrepshoder til kraft
1 ss tomatpuré
1 purre
0,5 fennikel
1 baguette
olivenolje
6 breiflabbkjaker
1 torskefilet
1 uer
6 poteter, i skiver
salt og pepper
Rouille:
2 eggeplommer
1 rød chili, finhakket
0,5 sitron, saften av
3 fedd hvitløk
0,5l olivenolje, eller soyaolje
1 ts salt
litt safran