index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Hellstrøms franske fiskesuppe

Sjømat
Fransk
30 - 60 min

Fiskesuppe:

  • Dypp levende sjøkreps i kokende vann. La ligge i et minutt.
  • Legg så i kaldt vann.
  • Skill hodene fra halen, og dra av klørne. Skill ut nakken til kraften.
  • Rens halene ut av skallet, de skal i suppen helt tilslutt, de siste 30 sekundene.
  • Varm en kjele med 2 dl olivenolje.
  • Fres strandkrabbene i den varme oljen i et par minutter, tilsett sjøkreps nakkene og fres videre.
  • Knus skallene med en kjevle slik at du får ut mer smak.
  • Tilsett løk i biter, fennikel i små biter og knuste hvitløksfedd, og rør godt sammen.
  • Tilsett en neve grovhakket timian og hakket stangselleri i små biter og purre i små biter.
  • Grønnsakene kuttes i smått fordi de skal gi mest mulig smak på kortest mulig tid.
  • Fres alt på sterk varme.
  • Tilsett tomater delt i fire og tomatpuré.
  • Hell på vann til det dekker og la det koke i 20 minutter. (1 kg sjøkrepshoder,3kg strandkrabbe, 4l vann). Suppen skal koke i 40 minutter.
  • Skum av kraften, kjør med en stavmikser og sil suppen først i en grov sil, så i en litt finere sil.
  • Smak til suppen med safran og la koke i 10 minutter.
  • Tilsett poteter i skiver de siste 10 minuttene.
  • Smak suppen til med salt før du heller suppen over fisken.
  • Skjær baguette i tynne skiver cirka 1 centimeter, og legg på et brett.
  • Stek i ovn til gyllen og sprø.
  • Ta av skinnet og skjær torskefilet og uer filet i finger tykke biter.
  • Breiflabbkjaker deles i biter.
  • Del sjøkrepshalene i to, langs med ryggen, og ta ut tarmen. Den svarte strengen.
  • Legg fisken i en jerngryte og hell over suppen, den skal trekke et par minutter. 
  • Sjøkrepsen går i rett før servering.
  • Gni inn baguette krutonger med et fedd hvitløk.
  • Server suppen rett fra gryten og server rouille og krutonger ved siden av suppen.

Rouille:

  • Skrell hvitløk, ta ut spiren og knus feddene med en kniv.
  • Hakk chili fint. Kjør hvitløk og chili i en mikser til fint.
  • Tilsett salt og eggeplommer og litt safran, kjør videre.
  • Tilsett litt og litt olivenolje helt til du har fått majones konsistens.
  • Tilsett litt varm suppe og kjør litt til.

Ingredienser

Beregnet for 10 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Dette trenger du:
8-10 fedd hvitløk
Potet
2 stangselleri
2 Løk
1 kg tomat
1 knivsodd Safran
3 kg Krabbe, strandkrabbe
10-12 Sjøkreps, 1 kg sjøkrepshoder til kraft
1 ss tomatpuré
1 purre
0,5 fennikel
1 baguette
olivenolje
6 breiflabbkjaker
1 torskefilet
1 uer
6 poteter, i skiver
salt og pepper

Rouille:
2 eggeplommer
1 rød chili, finhakket
0,5 sitron, saften av
3 fedd hvitløk
0,5l olivenolje, eller soyaolje
1 ts salt
litt safran