index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Hellstrøms fårikål og sjokoladekake med vaniljesaus

Kjøtt
Norsk
2 - 4 timer

Eyvind Hellstrøm lager Norges nasjonalrett nummer 1 - fårikål. I tillegg serverer han verdens saftigste sjokoladekake når kokkekollega Lise Finckenhagen kommer på besøk.

Fårikål:

  • Bein ut lammelåret. Start med nøkkelbeinet (hoften). Skjær ut hele beinet. Skjær kjøttet i stykker, og så i mindre biter.
  • Legg alt kjøttet i en jerngryte og hell på vann til det dekker kjøttet. Kok opp og hell av vannet.
  • Bland inn kikert mel med kjøttet og hell på vann til det dekker kjøttet. Gi et oppkok, og salte kjøttet. Knus sort pepper i en morter og pakk det inn i en ren gasklut, knyt sammen med en hyssing og legg det i gryten.
  • Del kål i fire og fjern roten/ kjernen på kålen. Del opp kålen i grove biter og legg kålen lagvis over kjøttet strø salt mellom hvert lag. cirka 1 del kjøtt og 3 deler kål. Hell over litt olivenolje og litt vann tilslutt og la det koke i minst 1 – 1 ½  time.
  • Kok små poteter på toppen av kjelen de siste 20 minuttene. Sever alltid fårikål på varme tallerkener med kokte poteter ved siden av. 

Sjokoladekake:

  • Smør en form godt med smør. Bruk en rund form 20 cm eller en avlang brødform.
  • Pisk eggeplommer med sukker til eggedosis. Pisk eggehvitene stive. Smelt smør med sjokolade over svak varme til sjokoladen har smeltet.
  • Tilsett forsiktig en kopp espresso i sjokoladeblandingen. Bland så sjokoladeblandingen inn i eggedosisen.
  • Bland forsiktig inn de stivpiskede eggehvitene tilslutt. Hell blandingen over i en smurt form.
  • Stek i ovn på 180 grader i 15 minutter. Server med vaniljesaus.

Vaniljesaus:

  • Del vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Varm opp melk og vaniljestenger med frø.
  • Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett litt og litt av den varme melken i eggedosisen under stadig omrøring.
  • Ta blandingen over i en kjele og varm opp til 80 grader, til den tykner. Rør hele tiden. Det må ikke koke.
  • Ta ut vaniljestengene og  press fingrene langs stengene slik at du får klemt ut all saften. Sil sausen og avkjøl.

Ingredienser

Beregnet for 4 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Fårikål:
1 lammelår
4 hodekål
Sort pepper
4 ss kikert mel/ hvetemel
Salt
Olivenolje

Sjokoladekake:
4 egg
80 g brunt sukker
120 g saltet smør
200 g mørk sjokolade, god kvalitet
1 kopp espresso

Vaniljesaus:
5 dl melk
5 eggeplommer
50 g sukker
2 vaniljestenger