index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Hellstrøm lager sin beste reinsdyrgryte

Kjøtt
Norsk
2 - 4 timer

Dette julemåltidet får hans venninne Solveig Kloppen nyte godt av.

Reinsdyrgryte:

  • ​Kok opp 2 liter vann med den tørre soppen og la det trekke.
  • Skjær av slintrer på reinsdyrkjøttet og skjær i små terninger. Ta vare på avskjær til kraft. Skjær hjertet i små terninger. Tungen koker du i vann til det ytterste skinnet kan dras av, det kan ta cirka 1 time.
  • Varm en jerngryte med litt olje og brun kjøttet godt, gjør det i flere omganger.
  • Stek hjertet tilslutt og ha det i gryten med det stekte kjøttet. Krydre med salt og pepper.
  • Tilsett 2 ss hvetemel i gryta og bland godt med kjøttet. Tilsett sopp/reinsdyrkraften og la det koke i cirka 1 time.
  • Del opp sideflesket i biter og brun det i en tørr stekepanne på svak varme til det har fått en gyllen fin farge.
    Skrell løk og gulrot og skjær gulrot i biter, litt på skjeve (japonaise).
  • Del sjampinjongen i 4. Stek hele små løk, gulrot og sjampinjong sammen med sideflesket, legg på lokk og la det stå på svak varme til det er gjennomstekt.
  • Legg den kokte tungen i kaldt vann og fjern hinnen. Skjær i skiver og legg skivene i pannen sammen med grønnsakene.
  • Varm opp og krydre med salt og pepper.
  • Server reinsdyrgryte med gratinert potet/selleripuré og stekte grønnsaker. Dryss over hakket persille.

Reinsdyrkraft:

  • Varm en gryte med litt olje og tilsett avskjær fra reinsdyr og brun godt.
  • Tilsett hele uskrelte hvitløkfedd, gulrot skåret i biter og løk skåret i biter.
  • Fres det godt sammen til det er gyllent og fint.
  • Tilsett knust einebær og timian.
  • Hell på vann til det dekker og la det koke i 1 time gjerne lenger.
  • Skum av underveis. Tilsett den silte soppkraften og kok inn, sil av og tilsett kraften i reinsdyrgryta.

Potet og selleripuré​:

  • Skrell sellerirot og poteter og kutt i terninger.
  • Kok selleri og poteter i lettsaltet vann til de er møre.
  • Kjør til fin puré i en mikser. Tilsett olivenolje og kaldt smør.
  • Kjør videre i maskin til fløyelsmyk konsistens. Smak til med salt.
  • Ha puréen over i en ildfastform og topp med revet parmesan.
  • Stek i ovn på 180 grader i 15-20 minutter. Server ved siden av reinsdyrgryte.

 

Ingredienser

Beregnet for 8 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Reingryte:
2 reinsdyrlår, utbenet (cirka 1,8-2kg)+ tunge og hjerte
100 g tørket sopp, traktkantarell
4 stk gulrøtter
200 g sjampinjong
1 pose småløk, cirka 15stk
100 g saltet sideflesk
2 ss hvetemel
Salt og pepper
Persille

Reinsdyrkraft:
Avskjær fra reinsdyr, bruk gjerne bein også
5stk hvitløksfedd
2 løk
1 stk gulrot
1 ts einebær
1 stilk timian
Olje til steking

Potet og selleripuré:
300 g sellerirot
3000 g potet
1/2 dl olivenolje
50 g smør
50 g parmesan, revet
Salt

Ta denne oppskriften med deg

+47