index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.

"Sjøstjernen Spesial" hvitvinsdampede blåskjell med hjemmelaget pommes frites og aioli

Sjømat
Norsk
15 - 30 min

Hellstrøm ankommer Sjøstjernen i Tvedestrand i programmet Hellstrøm rydder opp. Stedet får hjelp til å komponere en meny. Denne gangen hvitvinsdampede blåskjell med hjemmelaget pommes frites og aioli. Programmet ble sendt på TV3 i 2009

Hvitvinsdampede blåskjell:
1. Vask blåskjellene og fjern evt rur, alger og tråder. 

2. Sviss finhakket løk, hvitløk og timian i smør. Hell på hvitvin og reduser til halvparten. Ha i skjellene og damp under lokk i 2-3 min.

Pommes frites:
1. Kutt eller høvle potetene i ønsket form. Legg de i vann natten over for å bli kvitt stivelse.  Tørk de godt. Friteres på lav varme (ca 100 C) til møre. Friteres så på sterk varme (170C) til sprø og gyldne.  

2. Legg de i et dørslag med papir for å bli kvitt overflødig fett. Saltes etter ønske.
 
Aioli:
1. Eggeplommer, salt, finhakket hvitløk og sennep piskes sammen i en bolle.

2. Spe sakte med olje mens du pisker hardt. Spe fortere etter hvert. Pisk inn så mye olje at  majonesen blir ganske fast. Spe med sitronsaft til konsistensen blir bløtere.

3. Pisk inn olje til den er ganske fast igjen og  smak til  med salt, pepper, sennep, sitronsaft, hvitløk , litt soyasaus.  Juster tykkelsen med væske. 
 

Ingredienser

Beregnet for 4 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Hvitvinsdampede blåskjell:
2 kg blåskjell
4 sjalottløk
2 fedd hvitløk
4 dl tørr hvitvin
Frisk timian
Persille
Usaltet smør

Pommes frites:
8 store mandelpoteter
Nøytral olje/frityrolje
Salt

Aioli:
2 eggeplommer
3 dl nøytral olje
Salt
Pepper
Hvitløk
Fin dijon sennep
Sitron
Soyasaus
Sherryeddik