index

Hønsefrikassé á la Hellstrøm

Fugl
Norsk
1 - 2 timer

Her finner du oppskriften på en av rettene Hellstrøm lagde i sjuende episode av Hellstrøm rydder opp - hjemme. Programmet ble sendt på TV3 i 2011.

  1. Stykk opp fuglen i lår og bryst. Gå inn i leddet på låret og skjær av lårklubbene. Skjær av ryggbenet, men behold brystene på skroget. Brystet skal vi steke/trekke på en annen måte.
  2. Lår og vinger skal brukes til frikasse, skrog og avskjær skal brukes til kraft.
  3. Vask grønnsakene og kutt i passende biter. Kok grønnsakene hver for seg i to minutter i saltet vann.  Kjøl ned i kaldt vann. Dette er for å beholde farge og smak på grønnsakene. Rens soppen og skjær i biter. Brun soppen i smør, krydre med salt og pepper, sett tilside.
  4. Krydre kyllinglårene med salt. Sett over en gryte med olje og smør. Legg i kyllingen med skinnsiden ned først, og tilsett hele hvitløkfedd med skall. Sett ned varmen. Stek i cirka 8-10 minutter på hver side.
  5. Ta kyllingen ut av pannen og legg den over i en annen kjele. Kok ut pannen med hønsekraft og tilsett hakket frisk estragon. La det koke inn til halvparten. Visp inn rømme, og la det koke videre. Hell sausen over kyllinglårene og tilsett stekt sopp, la det koke et par minutter før du tilsetter alle grønnsakene og gir det et lite oppkok. Dryss over hakket gressløk tilslutt.
  6. Pakk inn kyllingbrystene i plastfilm og aluminiumsfolie, la det trekke i det samme vannet som ble brukt til å koke grønnsakene. Vannet er på 100 grader når du legger i brystene, skru av varmen.  La brystene trekke i 45-60 minutter, vannet vil da være på 70 grader.
  7. Ta ut kyllingbrystet og fjern aluminiumsfolien. Klem på kjøttet. Hvis den er bløt er den rå, hvis den er hard som en tennisball er den tørr, et sted i mellom er den perfekt. Øvelse gjør mester!
  8. Skjær brystet av skroget og skjær det i pene skiver. Server gjerne sammen med frikasse, eller som en egen rett.

Ingredienser

Beregnet for 4 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

2 stk hel kylling på cirka 1,8 kg
2 hele hvitløk
Sopp, sjampinjong
1 bunt grønne asparges
1 bunt hvite asparges
2 stk gulrot
1 stk nepe
1 liten pose sukkererter
Smør og olje til steking
2 store ss rømme, helst økologisk
3 ss frisk estragon, hakket
3 ss gressløk, finhakket