index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.

Nordafrikansk lam med hummus á la Halvorsen

Kjøtt
Afrikansk
2 - 4 timer

Her finner du oppskriften på nordafrikansk lam, som Kristin Halvorsen lagde i programserien Hellstrøm inviterer. Programmet ble sendt på TV3 i 2012.

Nordafrikansk lam:

 1. Sil av de bløtelagte kikertene. Ha dem i en kjele og hell på vann til det dekker. Kok opp, skru ned varmen og kok kikertene til de er møre.
 2. Skjær auberginene i terninger på 2 - 3 cm og ha dem i et dørslag over oppvaskkummen. Strø salt på (ca 1 ss) og la dem ligge i en halv times tid.
 3. Forvell tomatene og flå dem. Del hver tomat i fire og fjern frøene.
 4. Knus korianderfrø og spisskummenfrø i en morter sammen med 1 ts salt. Ha blandingen i en bolle. Riv 12 ganger av en muskatnøtt ned i krydderblandingen. Sleng lammekjøttet i blandingen og bland godt, slik at alle kjøttstykkene blir dekket av krydder.
 5. Varm opp en stor jerngryte og ha i 2 ss olivenolje. Brun lammekjøttet til stykkene er mørkt gyllenbrune.
 6. Klem forsiktig ut all overflødig væske fra auberginene. Ha ytterligere 2 ss olivenolje i den varme gryta og stek auberginene sammen med lammet i ca 2 minutter. Rør hele tiden.
 7. Tilsett chili og ingefær og fres i 3 minutter. Deretter har du i hvitløken og freser i 1 minutt. Rør hele tiden, slik at det ikke blir for brunt. Tilsett eddik og tomater og rist på gryta en gang i blandt.
 8. Skru ned varmen, legg på lokk og la det trekke i 1 time. Deretter har du i de kokte kikertene og lar det surre i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper, tilsett persille og koriander og bland godt.

Hummus:

 1. 
Skyll de blatlagte kikertene, ha dem i en kjele og hell på vann til det dekker. Kok opp, legg på lokk og la kikertene småkoke rolig i ca. 1 ½ time, til de er møre. Skum overflaten om nødvendig. La kikertene renne av og ta vare på litt av kokevannet.
 

 2. Støt chili og spisskummen i en morter med 1 ts salt. Finhakk hvitløken, ha i kikerter, chili, spisskummen og tahini og kjør det til en glatt masse.
 3. Ha i salt, pepper, olje og sitronsaft etter smak. Hvis du vil ha hummusen litt tynnere, har du bare i litt av kokevannet til du synes det er passe. Og det er alt!

Velbekomme!

Ingredienser

Beregnet for 1 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Lam:

175 g kikerter, bløtelagt over natta

2 store faste auberginer

salt og pepper

10 friske plommetomater

1 1/2 ss korianderfrø

1/2 ts spisskummenfrø
revet muskatnøtt etter smak

4 stykker lammekjøtt (hvert på ca 275 g) i 5 cm tjukke skiver

4 ss olivenolje

4 chilier, hakket

2 ss frisk revet ingefær

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ts eddik

2 ss hakket frisk persille

1 ss hakket frisk koriander

Hummus:

350 g kikerter, bløtelagt over natta

1 liten rød tørket chili

1/2 ts spisskummenfrø eller malt spisskummen
salt og pepper

1 fedd hvitløk

1 1/2 ss tahini (sesamfrøpasta, selges i innvandrerbutikker og på enkelte store matbutikker)

4 ss extra virgin olivenolje

ca 2 ss sitronsaft, etter smak