index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.

Chicken tikka masala á la Hellstrøm

Fugl
Asiatisk
Over 4 timer

Her finner du oppskriften på Chicken tikka masala som Eyvind Hellstrøm lagde i programserien Hellstrøm inviterer. Programmet ble sendt på TV3 i 2012.

Denne retten er litt tidkrevende, men resultatet blir fantastisk.

 1. Bland salt og vann, rør til saltet er oppløst.
 2. Skjær ut benet på kyllinglårene, ta et snitt på langs og dra ut benet. Legg så kyllinglårene i saltlaken, sett kaldt i 6 timer.
 3. Etter 6 timer legger du kyllinglårene i kaldt vann i 2 timer, skift vann hver halve time. Ta opp kyllingen og tørk den.
 4. Nå skal vi lage kryddermarinaden som vi skal gni inn kyllinglårene med. Skjær av toppen på 3 hele hvitløk, legg hver hele hvitløk på litt aluminiumsfolie og hell over litt olivenolje, pakk inn og stek i ovnen ved 180 grader i cirka 30 minutter, eller til de er myke. Avkjøl.
 5. Rens de resterende hele hvitløkene og del de opp i fedd.
 6. Klem ut innholdet på to av de hele hvitløkene, og hell det over i en food processor, (ta vare på den siste stekte hvitløken).
 7. Tilsett de rensede hvitløkfeddene, ingefær, olivenolje og salt. Kjør til en litt tykk konsistens.
 8. Gni kyllinglårene inn med denne blandingen, legg på et brett og dekk med plastfolie, sett kaldt i 5 timer.
 9. Mens kyllingen er i kjøleskapet begynner du med yoghurt marinaden. Sett ovnen på 130grader, nå skal vi lage garam masala krydderblandingen. Legg alle krydderene og laurbærblad utover på en stekeplate. Sett i ovnen på 130 grader i 1 time, rist litt på det underveis, avkjøl. Kjør i en liten mixer til fint, eller bruk en morter. Dette skal bli fint pulver. Legg det i en lufttett boks.
 10. Smelt smøret i en gryte og tilsett kikert melet, pisk over varmen i cirka et minutt. Avkjøl.
 11. Varm olivenolje i en panne og fres chili i 2-3 minutter, avkjøl.
 12. Bland yoghurt, chiliolje blandingen og knust bukkehornkløver/ fenugreek i en stor bolle. Tilsett 10gram av garam masala krydderet og kikert mel/ smør blandingen. Bland godt.
 13. Ta av mesteparten av hvitløk/ ingefær marinaden, men ikke alt. Legg kyllinglårene i yoghurt blandingen, legg over plastfolie og sett kaldt i 10 timer.
 14. Rist cashewnøtter på et brett i ovnen ved 180 grader i 10 minutter. Kjør cashewnøttene i en liten food processor, tilsett gjerne 2ss smeltet smør, kjør til peanøttsmør. Legg over i en skål, klar til retten skal serveres.
 15. Så skal vi lage masala sausen: rist koriander og spisskummen i en panne i et par minutter, pakk inn krydderet i et lite klede og knyt igjen med en trå, til liten krydder pose. Vask tomatene og fjern stilken. Legg tomatene, krydderposen og vann i en presskoker. Sett på middelsvarme, la det koke i cirka 20 minutter. Avkjøl. Ta av lokket på kjelen og sett tomatene tilbake på varmen, kok på sterk varme under stadig omrøring til det er kokt in til halvparten. Ta ut krydderposen. Press tomatene gjennom en sil. Smelt klarnet smør i en varm panne og tilsett chilipulveret, fres i 2-3 minutter. Sett ned varmen og tilsett løk, ingefær og salt og kok i 10 minutter til løken er myk, men ikke brun. Sett opp varmen og fres til løken er blitt gyllen og fin i fargen. Tilsett tomatpure og den grillede hvitløken og fres i 2 minutter, så tilsetter vi tomatsausen. La det koke videre i cirka 10 minutter. Sett ned varmen og tilsett garam masala, bukkehornkløver/fenugreek, gurkemeie eller safran og salt, la dette surre i 5 minutter.
 16. Smelt smør i en kjele, ta kyllingen ut av marinaden og ta av det meste av marinaden. Legg kyllingen over på en rist, over en langpanne. Hell over smeltet smør. Stek kyllingen øverst i ovnen ved 300 grader, slik at det får en fin stekeskorpe, cirka 10 minutter. Avkjøl litt før du deler kyllinglårene i to.
 17. Hakk vårløk i 1 cm store biter. Varm litt olivenolje i en panne og stek melonkjerner til de har fått litt farge. Legg over i en skål. Stek vårløken i samme pannen med finhakket grønn chili, salt og pepper.
 18. Vask basmatirisen. Fres litt olje i en kjele og fres hakket sjalottløk og hakket chili til det er blankt, tilsett risen og rør om, tilsett litt salt og hell på vann. Kok opp, la det trekke under lokk til vannet har fordampet.
 19. Varm opp masala sausen i en stor gryte, tilsett yoghurt og kokosmelk.  Tilsett kyllingen og varm forsiktig opp. Bland inn 2ss peanøttsmør. Smak til med salt og gjerne litt sitronsaft.
 20. Server på varme tallerkener. Ta ut chili fra risen og legg risen opp på tallerkener, lag en fordypning i risen og legg kyllingen i midten. Strø over ristede melonkjerner, og stekt vårløk. Server.
 

God fornøyelse!

Ingredienser

Beregnet for 4 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

8 kyllinglår

Saltlake:

2 l vann

160 gr salt

Hvitløk/ingefær marinade:

6 hele hvitløk

150 gr olivenolje+ litt ekstra til hvitløk

200 gr fersk ingefær, finhakket

15 gr salt

Yoghurt marinade:

100 gr korianderfrø

65 gr hel kardemomme grønn

35 gr hel kardemomme svart

100 gr kanelstang

75 gr hel svart pepper

25 gr nellikspiker

125 gr hel spisskummen

20 gr muskatnøtt

5 stk laurbærblad

25 gr klarnet smør

25 gr kikert mel

50 gr olivenolje

10 gr chilipulver

450 gr gresk yoghurt

1/2 ts bukkehornkløver

Peanøttsmør:

50 gr cashewsnøtter

Ristede melonkjerner:

20 gr melonkjerner

1ss smeltet smør, klarnet

Salt

Masala saus:

5 gr korianderfrø

5 gr hel spisskummen

1 kg sherry tomater

100 gr vann

50 gr smør

1/2 ss chillipulver

2 store løk, finhakket

25 gr ingefær, fersk og finhakket

40 gr tomatpure

10 gr hvitløkpure, fra krydder marinaden

1/2 ss garam masala krydder

1/2 ss bukkehornkløver/ fenugreek

1 1/2 ss gurkemeie, eller safran

Siste fase:

Tikka masala saus fra kyllingen

50 gr gresk yoghurt

1 boks kokosmelk

2 ss Peanøttsmør

Salt

Ristede melonfrø

9 vårløk

1 grønn chili

Litt sitronsaft

Basmatiris:

2 kopper ris

4 kopper vann

1 sjalottløk, finhakket

1 rød chili, finhakket

Salt