index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Shivas lollipopkjeks / Smørkjeks med persisk gulrotsyltetøy / Latifeh med sjokoladekrem

1 - 2 timer

Dette er Shivas signaturkjeks fra femte episode av Hele Norge baker, sesong 3.

Smørkjeks med persisk gulrotsyltetøy

  • Kok opp sukker og vann og deretter tilsett resten. La det hele trekke i 10 min og avkjøl.
  • Miks smør og sukker sammen i ca. 3 minutter. 
  • Tilsett egg og vaniljesukker og miks godt sammen. 
  • Ha i alle de tørre ingrediensene og bland sammen. Ikke gni for mye. 
  • Legg deigen i en plastpose og legg den i fryser i ca. 10 – 15 min.
  • Dryss mel på kjøkkenplate og  fordel deigen med hjelp av en kjevle. Det kan hende at du trenger å tilsette mer hvetemel hvis deigen er klissete.
  • Bruk to kjeksformer av samme type, en med ca. 7 cm i diameter og en på 3 cm.
  • For hver kjeks trenger du 2 x 7 cm og da må du fjerne midterste delen  med 3 cm formen.
  • Bland et egg med 1 ss melk og bittelitt safran og pensle nederste kjeks legg kjeksen med hull på toppen av den andre. 
  • Pensle  med eggeblanding. 
  • Fyll midterste delen med syltetøy og stek dem i ovnen, 190 grader i ca. 10 min.

 

Latifeh med sjokoladekrem (Persisk sandwichkjeks)

  • Skill eggeplommer fra eggehviter.
  • Pisk eggehvitene godt og tilsett halvparten av sukkeret litt om gangen.
  • Pisk eggeplommene med resten av sukkeret og skrap vaniljestangen og ha den i deigen, bland og deretter forsiktig med eggehvitene. 
  • Sikt mel og bakepulver 3 ganger og bland i massen forsiktig og i samme retning.
  • Legg et bakepapir på langpanne og smør det med litt olje. Fjern ekstra olje med et tørkepapir. 
  • Ha deigen i en sprøytepose og lag små rundinger med god avstand mellom hver stripe.
  • Dryss melis over kjeksene. 
  • Stek på 180–200 grader i ca. 10 min.
  • Pisk kremfløte med kakao og smør mellom to kjeks.

 

Lollipopkjeks  

  • Miks mykt smør, hvetemel, sukker og vaniljesukker. Tilsett melk. Deigen må ikke være klissete.
  • Varm opp ovnen til 170 grader.
  • Del deigen i 2 og miks halvparten med kakao i en kjøkkenmaskin.
  • Lag flere lange pølser med både lys og mørk deig og legg dem ved siden av hverandre. 
  • Kjevle litt for å få en jevn overflate. Lag små rundinger ved hjelp av en rundt form. 
  • Legg en ispinne mellom to lag med deig og forsiktig fest lagene sammen.
  • Stek kjeksene i ovnen i ca. 15- 0 minutter.
  • Avkjøl kakene og dypp deretter kantene i sirup og dypp dem i kakestrøene.

 

Ingredienser

Beregnet for 8 voksne og 0 barn.

Smørkjeks med persisk gulrotsyltetøy:
225 g usaltet smør
200 g Sukker
1 x egg
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
300 – 320 g mel
1 x egg
Litt safran

250 g oppskårne gulrøtter
110 g sukker
1 ts pectin
2 ss lime / sitron
3 hel kardemomme
Litt revet appelsinskall
1 eller 1 1/2 dl vann

Latifeh med sjokoladekrem (Persisk sandwichkjeks):

140 g mel
4 x egg
120 g sukker
Vaniljestang
1/2 ts bakepulver
Melis for pynt
3 dl kremfløte
2 eller 3 ss kakako

Lollipopkjeks:
125 smør
300 g hvetemel
100 g sukker
1 eggeplomme
1/2 ts vaniljesukker
2 ss bake kakao
Melk etter behov
Lys sirup
Små fargerike kakestrø til pynt