index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.

Prinsessekake á la Lofthus

Vegetar
Over 4 timer

Øyvind Lofthus har satt sammen den tekniske oppgaven i program seks av Hele Norge baker. På menyen sto prinsessekake. Klar, ferdig, bak!

Bolledeig:

  1. Ta egg, melk og smør ut av kjøleskapet i god tid, så det får tid for romtemperering. Hvis du ikke har usaltet smør, hold igjen på saltmengen.
  2. Del smøret opp i terninger. Bland alt i en eltebolle, men hold igjen litt av melken og smøret. Kjør eltemaskinen på sakte fart i ca 3minutter, og spe på med resten av melken underveis.
  3. Sett opp hastigheten til medium fart i ca 5 minutter, til deigen blir blank og fin.
  4. Sett eltemaskinen på laveste hastighet og bland inn smøret. Eltingen er ferdig når smøret er helt innblandet i deigen.
  5. Dekk over deigen med plastfilm for heving i 1-2 timer. Sett deigen i kjøleskapet til den når kjøleskapstemperatur. Gjerne over natten. 

Vaniljekrem:

  1. Bland sukker, maizena og egg i en bolle.
  2. Kok opp melken sammen med en vaniljestang til 50 grader.
  3. Når melken når 50 grader, bland inn ca 1/3 av sukker, maizena og eggeblandingen.
  4. Når melken koker, bland inn resten av miksen og kok i ca 3 minutter. 

Marsipan:

  1. Miks mandelmel og maizena i en bolle.
  2. I en annen bolle, miks romtemperert marsipan med smør. Smøret må være et sted mellom kjøleskaps- og romtemperert. De skal ha samme konsistens (marsipan er hardere enn smør når det er romtemperert), hvis de ikke har samme konsistens vil det bli klumper.
  3. Bland mandelmel og maizena inn i smør og marsipanen.
  4. Miks til det det blir en fin og fluffy masse.

Prinsessekake:

  1. Kjevle et 4-6mm tykk rektangulært emne, for eksempel  40cmx60cm.
  2. Smør et tynt lag med vaniljekrem og pynt med nøtter, frukt eller lignende som kan stekes.
  3. Rull emnet så det blir så bredt som emnet ditt er, ca 60cm. Del opp i 2,5cm – 3cm tykke skiver.
  4. Legg skivene i en rund form, start med ytterste sirkel og fyll opp i midten til slutt. Husk at deigen skal heve i 2-3 timer, ikke legg de for tett.
  5. Etter at de har hevet, fyll hullene med vaniljekrem. Pensle toppen med egg og pynt med mandler, eple eller lignende.
  6. Stekes på 180-200 grader i 30-40 min, avhengig av ovn og størrelse. Pynt med for eksempel med glasur. 
  7. Stekes på 180-200C ca30-40min, avhenger av ovn.

  8. Pynt med f.eks glassur

Ingredienser

Beregnet for 4 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Bolledeig:
800g hvetemel
1 egg
5dl melk
125g sukker
12g salt
35g gjær
115g usaltet smør

Vaniljekrem:
500g melk
100g sukker
45g maizenna
100g egg
1 vaniljestang

Marsipan:
500g smør
500g marsipan 50%
30g maizena
50g mandelmel