index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Mandel- og marengskake med bringebærmousse og hvit sjokolade

Sjokolade
30 - 60 min

Dette er oppskriften på mandel- og marengskake med bringebærmousse og hvit sjokolade som Kenneth lagde i episode 1 av Hele Norge baker, sesong 2.

Mandelbunn:

  • Pisk opp eggehvitene på middels hastighet, øk etterhvert farten til hviten er blitt stiv.
  • Bland finmalte mandler og melis godt sammen, vend eggehvitene forsiktig inn i det tørre.
  • Stekes sammen med marengsbunnene på 160 grader i ca. 45.min.

Marengsbunn:

  • Pisk opp eggehviter på middels hastighet, tilsett sukkeret litt etter litt og øk hastigheten, pisk til marengsen er blitt stiv i ca. 2-5 min.
  • Tegn opp på bakepapir to sirkler på størrelse med kakeformen som mandelbunnen stekes i.
  • Sprøyt ut to bunner av marengs, men begynn ca. 0,5 til 1 cm innenfor sirkelen som er målt opp. Bunnene bør også være kun 1 til 1,5 cm høye for å få stekt og tørket dem raskt nok.
  • Stekes sammen med mandelbunnen, 160 grader i ca. 40 min.
  • La begge bunner avkjøles godt før montering.

Bringebærmousse:

  • Legg gelatinplater i kaldt vann i ca.15 minutter.
  • Pisk kremfløten med sukkeret til den blir passe fast, unngå at den blir for løs. La stå i romtemperatur.
  • Mos 100 g av bærene med stavmikser og sil blandingen fri for steiner. Bland pureen med kremen.
  • Kok litt vann og klem vannet av gelatinplatene. Legg disse i en egen bolle og tilsett 2-3 ss kokende vann, rør til platene har løst seg helt opp.
  • Tilsett noen spiseskjeer av kremblandingen og rør godt. Dette bør senke temperaturen på gelatinblandingen såpass at den kan tilsettes raskt tilbake i den resterende kremblandingen.
  • Rør godt og sett kjølig, pass på å røre i den med jevne mellomrom så den ikke stivner helt. Når den har stått en liten stund og blitt fastere, rør inn ca.125 g bær. Vurdér å la den stå romtemperert dersom den begynner å stivne mer enn foretrukket.

Sjokoladekrem:

  • Pisk melis og smør tilnærmet hvitt.
  • Smelt hvit sjokolade og avkjøl en liten stund.
  • Tilsett sjokoladen og fortsett å piske til kremen blir luftig og glatt.
  • Tilsett vaniljeessens etter smak, og rosa farge.
  • Sett kremen kjølig dersom sjokoladen har vært for varm og selve kremen virker for løs. Pass på at den ikke står for lenge, da vil den tykne og bli vanskelig å bre over kaken.

Dekorasjon:

  • Hakk sjokoladen i små biter, finn frem et elektronisk termometer og smelt halvparten av sjokoladen over vannbad til den når 45 grader.
  • Tilsett den resterende sjokoladen og la temperaturen synke til 25 grader, ta evt. bollen av vannbadet dersom den tilsatte sjokoladen ikke er nok til å senke temperaturen.
  • Varm så blandingen til 27-28 grader, den er nå klar til å jobbes med.
  • Bre halvparten av sjokoladen utover en flate dekt med bakepapir, et langt felt på ca. 15x40-45 cm. Denne delen deles så opp i deler på ca. 15x4-5 cm, og skal brukes til å danne en vegg rundt kaken.
  • Den andre halvparten varmes opp igjen til 27-28 grader og fylles i sprøytepose, og sprøytes utover samme type flate, men brukes til å lage et dekorativt mønster som tilslutt skal legges utenpå veggen av kaken.

Montering:

  • Mandelbunn legges nederst, fulgt av mousse, ett lag marengs, nytt lag mousse og den andre marengsbunnen på toppen.
  • Bruk ringen til springformen rundt kaken dersom moussen er løs og trenger å stivne ytterligere, pass da på at marengsen er mulig å få nedi formen før montering.
  • La kaken stå 5-10 minutter kjølig før sjokoladekremen smøres på toppen og sidene.
  • Dekk først sidene med sjokoladedekoren og dekk deretter toppen med bringebær.

Ingredienser

Beregnet for 2 voksne og 0 barn.

Mandelbunn:
200g malte mandler
200g melis
4eggehviter

Marengsbunn:
4eggehviter
2dl sukker

Bringebærmousse:
4dl kremfløte
60g sukker
5gelatinplater
125g bringebær (til puré)
125g bringebær (hele)

Sjokoladekrem:
250g usaltet og romtemperert smør
225g melis
200g hvit sjokolade
1-2ts vaniljeekstrakt
Rosa gel/pastafarge

Dekorasjon:
300g hvit sjokolade
250g bringebær