Idas eplepai med karamell, kanel og valnøtter
Frukt og bær
1 - 2 timer
Dette er oppskriften på Ida Gran-Jansens eplepai med karamell, kanel og valnøtter fra program fem av Hele Norge baker. Programmet ble sendt på TV3 i 2013.
Paibunn:
- Ha mel, melis og kaldt smør i en matprosessor. Bland fort med knivblad.
- Tilsett eggeplommer og vann. Bland ytterligere.
- La hvile i kjøleskapet.
- Kjevle halve deigen og ha i paiform med løs bunn.
Karamell:
- Smelt sukker til karamell.
- Varm opp fløte med vaniljefrø og tilsett karamellen.
- Avkjøl noe og tilsett smør og salt. Smak til med salt.
Fyll:
- Rens og kutt eplene i skiver, tilsett sitronsaft og bland.
- Bland sukker, mel og kanel i en bolle. Bland dette i bollen med epler.
- Ha alt i paiformen og hell karamell lagvis over.
- Kutt smøret i små terninger og legg over fyllet.
- Dekk med pailokk som er kjevlet med hakkete valnøtter.
- Lag hull i lokket så dampen kan slippe ut.
- Pensle med egg og dryss sukker over.
- Ha ovnen på 210 grader og stek i 15 min. til lokket blir gyllent.
- Sett ovnen ned til 170 grader og stek i 45 min.
- La avkjøle i kjøleskap.
Ingredienser
Beregnet for 4 voksne og 0 barn.
Lag denne oppskriften for
Paibunn:
350 g mel
50 g melis
200 g smør kaldt
2 eggeplommer
2 ss vann
Karamell:
110 g sukker
180 g fløte
1/2 vaniljestang
45 g smør
3 g Maldonsalt
Fyll:
7 grønne epler
1 sitron
120 g sukker
30 g mel
1 ts kanel
1 1/2 ss smør
100 g valnøtter til lokket
1 eggeplomme til pensling av lokk