index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Helenes napoleonssirkler med bringebær og hint av sjokolade

Frukt og bær
30 - 60 min

Her har du oppskriften på Helenes napoleonssirkler med bringebær og hint av sjokolade, som Helene Rui Skoje lagde i syvende episode i den andre sesongen av Hele Norge baker. Serien ble sendt våren 2014 på TV3.

Butterdeig:

  1. Bland 450 g mel, salt og 3 ½ ss smør i en bolle. Kna inn smøret til det er oppløst.
  2. Bland og kna inn litt og litt vann til en fast deig.
  3. Ha mel på benken og kna deigen i 7 minutter.
  4. Form deigen til en ball og skjær to snitt i den. Legg den i en lufttett plastpose med mel og sett i kjøleskapet i 20 minutter.
     
  5. 450 g smør kuttes i terninger og blandes med sitronsaft og salt, dette knas inn.
  6. Tilsett 60 g mel og jobb det inn i smøret.
  7. Form til et rektangel på benken.
  8. Pakkes i en plastpose med mel i, settes kjølig i 20 min.

 

  1. Ta ut deigen etter 20 min og kjevle den til et rektangel, akkurat stort nok til å kunne brettes rundt smøret som skal legges i midten.
  2. Legg smøret i midten og brett deigen rundt, deigen må overlappe smøret helt. Vær generøs med mel gjennom hele prosessen.
  3. Hakk med kjevlen på toppen og kjevle butterdeigen til et stort rektangel, ca. 1 cm tykk, snu og kjevle litt på baksiden også.
  4. Brett kantene inn mot midten og deretter sammen som en bok.
  5. Legg deigen på en tallerken med plast over og sett i kjøleskapet i 20 minutter.
  6. Denne prosessen gjentas i alt fire ganger. Kjevle ut og stikk ut butterdeigsirkler etter siste runde i kjøleskapet.
  7. Stek på stekebrett med bakepapir på 170 – 200 grader i ca.15 min. De skal være gylne.

Vaniljekrem:

  1. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 15 min.
  2. Skrap frøene ut av vaniljestangen.
  3. Ha 2 dl melk, vaniljestang og frø og sukker i en kjele. Rør sammen og varm til kokepunktet.
  4. Ha 1 dl melk og maizenna i en bolle, visp sammen. Visp deretter inn eggeplommene.
  5. Ha 2/3 av den varme væsken i maizennablandingen, rør rundt og hell tilbake i kjelen.
  6. La blandingen koke opp og småkok i 45 sek. Visp hele tiden så det ikke brenner seg.
  7. Ta ut vaniljestengene, hell kremen over i en bolle og rør inn gelatinen.
  8. Avkjøles i en stor ildfast form med plast over.

 

  1. Pisk kremfløte til løs krem.
  2. Kjør den avkjølte vaniljekremen med en stavmikser for å få en glatt konsistens.
  3. Visp opp vaniljekremen med litt kremfløte med mixmaster eller for hånd.
  4. Vend inn krem til du får en passe konsistens som ikke er for rennende.
  5. Hell vaniljekremen over i en sprøytepose med en rund tipp.

Dekor:

  1. Visp sammen eggehvite, sitronsaft og melis til en fast meliskrem, ha over i sprøytepose.
  2. Smelt sjokolade og hell over i sprøytepose.

Montering:

  1. Sett en butterdeigbunn på fatet, legg ett lag vaniljekrem.
  2. Legg på en ny butterdeigsirkel, fjern evt noen flak dersom de blir veldig tykke, legg deretter et nytt lag med vaniljekrem.
  3. Avslutt med en siste butterdeigsirkel på toppen.
  4. Legg et tynt jevnt lag med melisglasur på toppen.
    Lag deretter et spiralmønster med sjokoladen fra innerst til ytterst, dra deretter en tannpirker fra midten av sirkelen og ut til kantene, 5 linjer totalt.
  5. Sett kaldt.

Ingredienser

Beregnet for 4 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Butterdeig:
450 + 60 g mel
1/2 ts salt + 1/2 ts salt
3 1/2 ss + 450 g usaltet smør
2,4 – 3,6 dl iskaldt vann
5 ts ferskpresset sitronsaft
Ekstra mel til utkjevling

Vaniljekrem:
1 gelatinplate
2 vaniljestenger
2 dl + 1 dl H-melk
60 g sukker
2 økologiske eggeplommer
20 g maizenna
6 dl kremfløte

Dekor:
1 økologisk eggehvite
2 ts sitronsaft
500 g melis
100 g 70 % sjokolade