index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Heges bringebær og lakrisbløtkake

Kjøtt
1 - 2 timer

Lakris-génoise:

  • Sett ovnen på 185 grader, og sett vann til koking i en kasserolle.
  • Bland sukker og egg i en glass- eller metallbolle. Sett over vannbadet, og pisk til blandingen når 40 grader.
  • Hell eggeblandingen over i en større bolle i en kjøkkenmaskin med ballongvisp. Pisk i ca fem minutter, eller til du har en tykk eggedosis som du kan skrive «Ole» med uten at bokstavene forsvinner mens du skriver.
  • Mens eggedosisen vispes, smelter du smør. Sett til avkjøling. Siden blander du hvetemel og maisenna, og sikter dette sammen.
  • Fold inn melet forsiktig med en slikkepott.
  • Ta et par desiliter av eggedosisen og legg over i en mindre bolle. Tilsett lakrissirup, konditorfarge og smør, og bland inn. Vend blandingen inn i resten av kakerøra.
  • Fordel røra i tre smurte og bakepapirkledte springformer på 26 cm, og stek i ca 25 minutter. En kakepinne skal komme ut ren når kaka er ferdig. Avkjøl på rist.

Dynk:

Varm anisfrøene. Tilsett resten og varm opp alle ingrediensene til kokepunktet.

Bringebærkrem:

  • Mens bunnen avkjøles, lager du kremen. Legg gelatinplatene i kaldt vann, og la stå minimum fem minutter.
  • Press bringebærene gjennom en sikt slik at du får en saus. Sett sausen til koking i en kasserolle, og la koke i ti minutter.
  • Bland glukose, vann og sukker i en kjele. Kok opp til 120 grader. I mens pisker du eggehviter til det skummer. Mål opp 104 g redusert bringebærsaus. Rør ut gelatinen i denne.
  • Hell den varme sukkerlaken i eggehvitene mens du pisker. Pass på å helle sukkeret langs kanten og ikke på vispen, ellers slenges det bare rundt som sukkerspinn.
  • Tilsett så den varme bringebærsaften med oppløst gelatin.
  • Når kremen er luftig og myk settes den til avkjøling.

Bringebærsyltetøy:

Varm det hele opp til det koker. La koke i 20 minutter. Avkjøl straks.

Krokan:

  • Mens krem og syltetøy avkjøles, lager du krokan. Grovhakk mandlene.
  • Smelt sukker til karamell i en stekepanne. Rør inn nøttene til alle er dekket.
  • Hell krokanen over på et bakepapir og avkjøl. Finhakk med sagtagget kniv eller knus med kjevle når blandingen har stivnet.
  • Vend krokanen inn i bringebærkremen.

Montering:

  • Sag av overflaten på bunnene, slik at du har tre jevne bunner.
  • Plasser den ene bunnen i en høy justerbar kakering kledt med ei remse av bakepapir eller plast.
  • Dynk godt med sukkerlaken.
  • Sprøyt ut et 1-1,5 cm tykt lag bringebærkrem over bunnen. Topp med bringebærsyltetøy.
  • Gjenta prosessen med lag nummer to. Dynk undersiden av den siste bunnen, og plasser den på toppen. Sett kaka kjølig for å sette seg.
  • Pisk kremfløten. Mål opp 55 g bringebærkrem og vend inn. Fjern kakeringen og stryk kremen over kaka.

Ingredienser

Beregnet for 8 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Lakris-génoise:
9 egg
195 g sukker
225 g hvetemel
13 g maisenna
56 g smeltet og avkjølt usaltet smør
17 g salt lakrissirup
1,5 ts svart konditorfarge (geléfarge)

Dynk:
300 g vann
70 g sukker
4 g salt lakrissirup
1/4 vaniljestang, frø og belg
1/2 ts anisfrø
Varm anisfrøene. Tilsett resten og varm opp alle ingrediensene til kokepunktet.

Bringebærkrem:
1 1/4 plater gelatin
40 g glukose
180 g sukker
120 g vann
300 g bringebær (fryste, opptinte - presses gjennom en sikt for å få en saus, reduseres deretter til 104 g)
2 eggehviter
1 ts bringebæreddik
150 g kremfløte

Bringebærsyltetøy:
400 g bringebær (fryste, opptinte)
100 g sukker
8 g pektin
1 ss sitronsaft

Krokan
89 g skåldede hele mandler
178 g sukker
8 g smør, usaltet

Marsipanlokk
500 g marsipan + 100 g til roser
2 ts sjokkrosa konditorfarge (pastafarge)
Melis til utkjevling

Ta denne oppskriften med deg

+47