index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Berits wienerbrød med epleroser & "pærer i fengsel"

1 - 2 timer

Dette er Berits signaturversjon av wienerbrød, som sett i niende episode av Hele Norge baker, sesong 3.

Deig

  • Løs opp gjæren i vannet. Bland i egg. Sikt og bland sammen sukker, mel og salt. Ha i det våte, og rør sammen til en deig, rør så lite som mulig. Ta over på benken og kjevle ut til 1 cm tykk rektangel.
  • Bank kaldt smør ca 1 cm tykt og dekk 1/2 deigen med det. Brett den sammen, kjevle ut, brett i 3 lag, kjevle ut, brett i 3 lag, kjevle til 1 cm og legg så i plastfolie og la hvile 15 min i fryseren. Gjenta prosessen 2 ganger.
  • La deigen hvile 25 min i fryser etter siste bretting. 
  • Mens deigen hviler, lag fyll.

Fyll 1

  • Skrell og kutt eplene i små biter. Stek på middels varme i en panne i 3-4 minutter med brunt sukker og et par ss vann. Ta av varmen når de begynner å mørne.
  • Lag epleroser: Skjær tynne halvmåneskiver av eplene med mandolin hvis du har, men det går også fint med kniv. Legg i vann med litt sitronsaft i. Kok i 3 min. og renn av på kjøkkenpapir.  
  • Kjevle ut 10 tynne, tynne striper med deig 3cm x 15 cm – bruk nok mel! Pensle med aprikossyltetøy, og legg epleskivene over kanten av deigstripene med den runde delen utenfor stripen.
  • Rull sammen så du får 10 roser.

Fyll 2

  • Ha hvitvin, vaniljestang delt i 2, sitronskall og 2 ss presset sitronjuice i en kjele. Kok opp. 
  • Del pærene i 2. Fjern kjernehus, og skrell. 
  • Skru ned varmen, ha oppi pærene og la dem putre til de er møre, snu rundt underveis i kokingen og sjekk om de er ferdige med en med tannpirker. 
  • Ta ut og avkjøl på kjøkkenpapir så de får renne av seg.

Mandelkrem

  • Visp smøret kremete. Miks inn mandelmelet, så melis, og til slutt egget. 
  • Visp til luftig. Bland så inn maizenna og rom.

Utbaking

  • Del deigen i 2 like deler. La 1 del ligge i kjøleskapet mens du baker ut den ene.

Wienerbrød med eple

  • Kjevle ut deigen 4 mm tykk og skjær ut 10 kvadrater 10x10 cm. 
  • Sprøyt en sirkel mandelkrem og legg en ss epleblanding oppå sirkelen. 
  • Brett inn kantene og press godt ned i midten, der rosen skal sitte. Plasser en eplerose i nedsenkningen. 
  • Legg på bakepapir på stekebrett, og la hvile under plastfolie i 30 min.

Pærer i fengsel

  • Skrap ut hulrom i pærene med kulejern. Sprøyt mandelkrem inn i hulrommet. 
  • Kjevle ut deigen ca 5 mm cm tykk og legg pærene på deigen med runde siden opp. Skjær ut rundt dem slik at hver pære ligger på et pæreformet deig-underlag, litt større enn pærene. 
  • Legg på bakepapir på bakebrett. La hvile i kjøleskap litt mens du kjevler ut resten av deigen, og rull over med gitter-rulle. 
  • Pensle kanten av deigen med egg. Skjær ut pæreformer av gitter-deigen, og legg oppå pærene. 
  • Trykk sammen kanten mot den penslede kanten. Fest gjerne en liten stilk av deig, og et par mandelskiver øverst ved stilken som ”blader”.
  • Stek wienerbrødene på 225 grader i 25-30 min. Se an fargen. 
  • Avkjøl på rist. Sikt litt melis over eplerosene.

 

Ingredienser

Beregnet for 2 voksne og 0 barn.

Deig:
50 g fersk gjær for søte deiger (kjøleskapkaldt)
77 g eggeplommer (kjøleskapkalde)
77 g egg (kjøleskapkalde)
50 g sukker (kjøleskapkaldt)
700 g usaltet smør - kjøleskapskaldt
770 g italiensk hvetemel tipo 00, pluss ekstra for utbaking (kjøleskapkaldt)
7 g salt
1 l helmelk

Fyll 1:
8 epler – helst Ruby Red
1 glass aprikosmarmelade
6 ss demerarasukker
Litt sitronsaft (friskpresset)

Fyll 2:
10 små, modne, gule pærer
6 dl hvitvin, halvsøt Riesling
1 sitron
1 vaniljestang

Mandelkrem:
200 g hvitt mandelmel
200 g melis
2 egg
2 ss maizenna
4 ts brun rom
12 ss usaltet smør, romtemperert
1 egg til pensling
En håndfull skivede mandler