index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Berits sjokoladekake med sitron og hasselnøttpraline

Sjokolade
1 - 2 timer

Dette er Berits signaturkake fra syvende episode av Hele Norge baker, sesong 3.

Sjokoladekake

  • Sett ovnen på 180 grader. Smør 3 springformer Ø21cm, legg bakepapir i bunn og sil kakao/mel-blanding i bunn og rundt kantene. 
  • Smelt sjokoladen i vannbad. Bland sukker, salt og smør til det er lett og luftig. Bland inn eggene et av gangen i smørblandingen. Bland det tørre, og bland halvparten av det i smør- og eggblandingen. Bland inn smeltet sjokolade, og deretter resten av det tørre samt sjokoladechipsene. B
  • land inn melk litt etter litt til du har en lett dryppende røre. Fordel røren i formene. Legg gjerne godt fuktige håndklestriper rundt formene, fest med binders, og stek i 20-25 min. 
  • Ta ut og avkjøl helt før montering.

Hasselnøtt Praline Feuilletine

  • Behold ovnen på 180 grader. Sett frem to stekeplater med silikonmatter. Bland smør, sukker, natron og vanilje med mikser til det er luftig.  Ha så i molasses og miks på medium i et minutt før du har i egget.  
  • Miks inn egget på lav hastighet, så alt melet, og deretter ha i melken i en stråle. Miks bare til det er godt blandet. 
  • Ha ca 90 g av blandingen på hver silikonmatte og spre ut så tynt som overhodet mulig, nesten så det blir gjennomsiktig noen steder. Stek i ca 8 min el. til det er gyldent. 
  • Avkjøl ordentlig, før du brekker det opp i småbiter (knus evt. ved å kjevle over det i en brødpose).

Praline

  • Spre hasselnøtter på et bakepapir på et brett og rist i ovnen på 180 grader i 10-12 min. 
  • Mens nøttene ristes, kok opp sukker og vann til det blir gyldent. Rør i nøttene, og hell blandingen utover et brett. 
  • Avkjøl i fryseren. Brekk opp og kjør til en smooth paste i en kjøkkenmaskin.

Sjokolade

Smelt sjokolade forsiktig i vannbad. Bland i pralin paste og feuilletine til slutt.

Italiensk smørkrem med sitron

  • Kok sukkerlake av 250 g sukker og 100ml vann, til temp 115 - 122 grader.
  • Visp eggehvitene stive, mot slutten av pisketiden har du i resten av sukkeret.
  • Visp i sukkerlaken på lav hastighet, skru deretter opp hastigheten og pisk til det når romtemperatur. 
  • Ha i smørbitene litt etter litt, vaniljeekstrakt, sitron og titandioksid, og pisk til du har en luftig fluffy krem. Bland inn sitron til slutt.

Montering

  • Legg en sjokoladebunn på serveringsfat. Spre et 1/2 cm lag Hasselnøtt Praline Feuilletine så jevnt som mulig over. 
  • Smør så 1/2 cm tykt lag med italiensk smørkrem. Legg på en ny sjokoladebunn, og gjenta prosessen, og til slutt sjokoladebunn. 
  • Kle kaken med italiensk smørkrem, så jevnt som mulig (bruk spatel). Kjør evt. en runde med en kakekam rundt kanten. 
  • Sikt kakaopulver over toppen som pynt (evt. i et mønster) og strø kandiserte sitronskall over.

 

Ingredienser

Beregnet for 6 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

Sjokoladekake:
150 g sjokoladechips (femtifem prosent)
250 g romtemperert smør
200 g muscovado sukker
1/2 ts salt
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
3 store egg
250 ml helmelk
50 g sjokoladechips (femtifem prosent)

Hasselnøtt Praline Feuilletine:
Feuilletine
62,5 g usaltet smør, romtemperert
60 g brunt sukker
1/2 ss baking soda
85 g lys eller mørk molasses (ikke Pure Blackstrap)
1 /2 ts vaniljeekstrakt
1/2 egg
185 g hvetemel
27,5 g helmelk

Praline:
300 g blansjerte hasselnøtter
300 g sukker

Sjokolade:
300 g Valrhona Caramelia

Italiensk smørkrem med sitron:
300g sukker
5 store eggehviter
500g usaltet smør, lett romtemperert
1/2 ts vaniljeekstrakt
1/2 - 1 ts titandioksid pulver
3 sitroner – saften av

Pynt:
Kakaopulver
Kandiserte sitronskall