index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Berits créme brûlée med karamellisert banan og hasselnøttlikør

Fransk
1 - 2 timer

Dette er Berits signaturversjon av den klassiske desserten, som sett i åttende episode av Hele Norge baker, sesong 3.

Banan crème brûlée

  • Sett ovnen på 150 grader. 
  • Smelt smøret på middles varme i en sautépanne.
  • Ha i skivet banan og dryss en ss sukker over. Rør godt for å blande sukker og smør.
  • Stek i 5 min, rør innimellom. 
  • Mens det steker, ha fløten i en medium kasserolle. Ha i vaniljefrø, kok opp og ta av varmen med en gang det koker.
  • Etter 5 min steking, mos bananene med en tresleiv. Ha i sitronsaft, skru opp varmen på maks og ha i hasselnøttlikør. Kok i 1 minutt, ta pannen av varmen og fordel i 12 lave créme brûlée-former.
  • Ha eggeplommer og 5 ss sukker i en metallbolle over varmt vannbad (bollens bunn skal ikke være i kontakt med vannet), og miks med elektrisk håndmikser til det er tyknet (15 min). 
  • Sett på en kjele med 500 g sukker på lav varme, til pynt.
  • Miks inn fløten i en tynn stråle, og miks videre i 10 min. Ta av varmen og hell over bananen i formene. Sett formene i vannbad, med vannet halvveis opp på sidene av formene. Bak i ovnen i 40 min.
  • Sett så i fryseren til avkjøling.

 

Pynt

  • Stikk grillpinner inn i 36 hasselnøtter, sidelengs inn. Legg avispapir på gulvet. Når sukkeret er karamellisert, sett kjelen i vannbad for å stoppe karamelliseringsprosessen.
  • Dypp nøttene i karamellen, og heng dem i luften (heng dem over kanten av kjøkkebenken og fest under noe tungt) så karamellen drypper ned fra nøttene og danner en ”spike”. 
  • Strø 2 ts brunt sukker over hver bruleé, og sett på et stekebrett under grillen på full blast til det er karamellisert evt. bruk crème brûlée-brenner. 

Montering

  • Legg bananbladene på en fjøl som serveringsfat. Sett créme brûléene oppå.
  • Sett 2 nøttekaramell-spikes på hver brûlée.

 

Ingredienser

Beregnet for 6 voksne og 0 barn.

Banan crème brûlée:
2 ss usaltet smør
6 bananer - akkurat modne, og ikke mer. De skal ha litt syrlighet.
12 ss sukker
Juice av 1/2 sitron
6 ss hasselnøttlikør
470 g fløte
2 vaniljestenger
16 eggeplommer
24 ts lyst brunt sukker

Pynt:
500 g sukker
100 g vann
1 ss glukose
36 hasselnøttkjerner med skall
2 store bananblader