index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Andreas’ wienerbrød med innbakt eple & wienerbrød med pistasjkrem

1 - 2 timer

Dette er Andreas' signaturversjon av wienerbrød, som sett i niende episode av Hele Norge baker, sesong 3.

Wienerdeig

  • (Sett mel og sukker i fryseren ca. 2 timer eller mer før du skal bake slik at det er kaldt når du begynner.)
  • Rør gjæren ut i vannet, og bland sammen alle ingredienser bortsett fra smøret og salt. La deigen hvile i minst 15 min (autolys).
  • Tilsett salt og bearbeid deigen godt for hånd eller ca. 4-5 minutter i kjøkkenmaskin.
  • La deigen hvile i fryser i 10 minutter.
  • Kjevle deigen ut til en firkant ca. 1 cm tykk (ca. 40-45 cm per side).
  • Slå smøret flatt med en kjevle mellom to ark bakepapir slik at det blir en firkant på 20x20 cm.
  • Legg smøret midt på deigen, og brett deigen over smøret fra alle sider.
  • Kjevle deigen utover i den ene retningen ca. 1 cm tykt rektangel, og brett så deigrektangelet i tre. Sett deigen i kjøleskapet i minst 15 min.
  • Ta ut deigen og gjenta kjevlingen og brettingen. Sett deigen tilbake i kjøleskapet minst 15 min.
  • Ta den ut og gjenta kjevlingen og brettingen en gang til. Sett deigen tilbake i kjøleskapet og la den hvile minst 20 min.

Eplefyll

  • Skrell epler og skjær i mindre biter. Legg bitene i en kjele.
  • Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Legg stang og frø i kjelen med eplebitene.
  • Tilsett vann, revet skall fra en sitron og saft fra en halv sitron.
  • Kok opp og la stå på lav varme, rør om til og fra slik at det ikke brenner fast.

Pistasjekrem

  • Kok opp 30 g sukker og vann i 20 sekunder. Ha i pistasjnøttene.
  • Avkjøl og kvern i foodprosessor til glatt konsistens/pasta.
  • Pisk eggeplommer og 50 g sukker lett i en bolle.
  • Tilsett litt av melken og deretter maisenna.
  • Kok opp resten av melken og hell over eggeblandingen litt av gangen.
  • Hell over i kjele og la det koke noen minutter under omrøring.
  • Avkjøl og visp godt til glatt konsistens.
  • Tilsett pistasjpastaen.

Montering

  • Kjevle wienerdeigen ut til ca. 1/2 cm tykkelse. 
  • Skjær opp 10 st firkanter 10x10 cm, og 10 st rektangler 10x15 cm.
  • 10x10 cm: Brett hvert hjørne av firkantene inn mot midten som på en konvolutt.
  • 10x15 cm: Legg eplefyll i en 15 cm lang streng over midten, brett over eplefyllet slik at det blir en innbakt rektangel 5x15 cm. Lag noen snitt på den ene langsiden som på en kam.
  • Sett til heving på et lunt sted med et klede over til dobbel størrelse.
  • 10x10 cm: Legg pistasjekrem midt på hvert wienerbrød.
  • Pensle med sammenvispet egg.
  • Stek på 180*C til de blir gylne, ca. 20 min.

 

Ingredienser

Beregnet for 6 voksne og 0 barn.

Wienerdeig:
50 g fersk gjær
260 g kaldt vann
600 g siktet hvetemel
60 g sukker
2 ts salt
1 ts malt kardemomme
2 egg
500 g usaltet smør

Eplefyll:
6 epler
1 vaniljestang
300 g vann
1 sitron

Pistasjekrem:
30 g + 50 g sukker
10 g vann
100 g pistasjnøtter uten skall
250 g H-melk
2 eggeplommer
25 g maisenna

Montering:
1 egg til pensling