index

For å se på videoer på iPhone og iPad må du bruke TV3 play -appen, som du finner gratis i App Store.
1

Andreas' mørdeigkjeks med bringebær / S'mores / Sjakkjeks

1 - 2 timer

Dette er Andreas' signaturkjeks fra femte episode av Hele Norge baker, sesong 3.

Bringebærsyltetøy

  • Kok opp bringebær og stjerneanis under lokk ca. 10-15min. Rør av og til.
  • Tilsett sukkeret og kok opp til sukkeret er helt oppløst.

Mørdeigskjeks

  • Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
  • Bland vaniljefrø (bruk litt sukker for å få ut all vaniljefrø), sukker og mandelmel i en bolle.
  • Hell over lunkent vann og låt stå til alt vann har absorberts. 
  • Tilsett egg og rør godt om. Sett til siden.
  • Sikt hvetemel, bakepulver og salt i en bolle, rør om, og bland deretter in smøret for hånd.
  • Tilsett mandelmelblandingen og elt sammen for hånd til en deig.
  • Fyll halve formene og stek i noen minutter på 150*C.
  • Ta ut kjeksen og legg litt syltetøy i mitten.
  • Stek kjeksen i ytterligere 20-30min.

Sjakkbrett

  • Bland sammen smør, salt, melis og grapefruktskall i en bolle.
  • Sikt i mel og bland til en jevn deig.
  • Del deigen i to, og sikt i kakao (mørk deig) eller mer mel (lys deig).
  • Kjevle deigene til 1cm tykke rektangler og legg i kjøleskap ca. 30min. 
  • Legg den mørke deigplaten oppå den lyse. Skjær i lister og legg dem sammen slik at det dannes et sjakkmønster, 4x4 ruter.
  • Skjær deigen i 1cm tykke skiver, og stek på 200*C i ca. 10 minutter.

S’more

  • Bland hvetemel, sammalt hvete, kruskakli, salt, bakepulver og kanel i en bolle.
  • Miks sammen smør, sukker og honning i mikser med spade.
  • Tilsett melblandingen og miks til en glatt deig.
  • Elt for hånd til du får en homogen deig.
  • Kjevle deigen 3mm tykk og skjær ut firkanter.
  • Sett til kjøling ca 20-30min.
  • Stikk ut hull med en gaffel og stek på 180*C 8-10min.
  • Avkjøl på rist.

Sveitsisk marengs 

  • Bland eggehvite og sukker i en bolle over vannbad.
  • Bruk termometer og pisk med håndvisp til marengsen har en temperatur på 50*C.
  • Fjern bollen fra vannbadet, men forsett å pisk til temperaturen er ca. 30-35*C.

Montering

  • Smelt sjokolade over vannbad.
  • Legg et tynt lag sjokolade på et fullkornkjeks og la stivne.
  • Legg et tykt lag sveitsisk marengs på sjokoladen. Brenn av med brenner.
  • Legg et fullkornkjeks (med sjokolade) på toppen.

 

Ingredienser

Beregnet for 8 voksne og 0 barn.

Bringebærsyltetøy:
250 g frosne bringebær
1 stk stjerneanis
100 g sukker

Mørdeigskjeks:
1 vaniljestang
150 g sukker
60 g mandelmel
45 g lunkent vann
40 g egg (1 egg)
200 g hvetemel
3 g bakepulver
3 g salt
190 g usaltet smør

Sjakkbrett:
125 g usaltet smør
1 g salt
60 g melis
skall av 1/4 grapefrukt
150 g hvetemel
40 g kakao (mørk deig) eller 40 g hvetemel (lys deig)

S’more:
Fullkornskjeks
200 g hvetemel
150 g sammalt hvete
50 g kruskakli
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
1 ts kanel
250 g usaltet smør
120 g lyst muscovadosukker
20 g honning

Sveitsisk marengs:
100 g eggehvite
200 g sukker

Montering:
200 g mørk sjokolade (sytti prosent)