index

Grovt surdeigsbrød

Vegetar
1 - 2 timer

Å lage surdeigsbrød bygger på gammel baketradisjon, som flere og flere har fått øynene opp for. Å bake surdeigsbrød tar tid, men belønningen blir smakfulle og holdbare brød. Denne oppskriften er levert av Opplysningskontoret for brød og korn.

1. Bland hvetemel, sammalt hvete grov, sammalt rug grov, byggmel, havsalt og surdeig og vann, men hold igjen 1 dl vann til senere.

2. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert hvis du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.

3. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken og heve til dobbelt størrelse. Hevetiden avhenger av temperatur og kvalitet på surdeigen din.

4. Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i tre like store emner. Form til store boller. La bollene heve videre i 30 minutter.

5. Form til avlange brød og legg dem i smurte toliters brødformer eller rett på stekeplate med bakepapir. Dekk brødene med klede, og la heve til dobbelt størrelse.

6. Pensle med vann og strø litt mel på toppen av brødene. Snitt brødene med en skarp kniv.

7. Stek brødene midt i ovnen ved 220 °C i ca 30-45 minutter til de er gylne.
Avkjøles på rist.

Ingredienser

Beregnet for 4 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

600 g hvetemel
200 g sammalt hvete, grov
100 g sammalt rug, grov
100 g byggmel
1 ss havsalt
500 g surdeig
6 1/2 dl lunkent vann
vann til pensling
mel til pynt