index

Omas eplekake på mørdeig

Frukt og bær
Skandinavisk
1 - 2 timer

Dette er oppskriften på Omas eplekake på mørdeig til Simone Larsen fra serien Celebert Selskap som ble sendt på TV3 i 2010.

Min tyske barndoms favorittkake, her servert med pisket krem som er aromatisert med Jamaica Rom og ekte vanilje

1. Bland alt det tørre på en benkeplate eller annen bakeplate.

2. ”Smul” det kalde smøret opp i melblandinga og hakk det deretter inn i melet med feks to kniver, slik at melet og smøret klumper seg litt sammen.

3. Lag deretter en fordypning i midten av blandingen, kakk over egget og hell over romen.

4. Arbeid så deigen sammen med hendene. Dette må gjøres raskt fordi smøret ikke skal bli for mykt. Deigen skal være glatt men ikke glinsende. Får deigen sprekker skvett på litt mer rom el annen sprit for å binde deigen sammen.

5. Pakk inn i plastikkfolie og legg i kjøleskapet en halv times tid.

6. Ta en rund paiform, legg den på bakepapir og klipp ut et papirlokk på samme størrelse som formen. Legg et godt lag med smør på hele papirlokket og smør deretter paiformen.

7. Sett stekeovnen på 210-225 grader.

8. Skrell eplene og del dem i fire. Fjern kjernen og skjær dem så i tynne skiver.

9. Ta ut deigen og elt den litt med hendene slik at den blir myk og medgjørlig igjen.

10. Kjevle ut og legg den i den smurte paiformen. Skjær bort deigen som stikker over kanten av paiformen.

11. Stikk hull i deigbunnen med en gaffel over det hele slik at bunnen får ”puste”. Strø gjerne litt strøkavring på bunnen for å trekke til seg saften fra eplene.

12. Legg epleskivene pent på kaka, strø over litt malt kanel og littegrann brunsukker.

13. Legg så på bakepapirlokket med smørsiden på eplene og stek på nederste hakk i ca 40 minutter.

14. Strø på mer brunsukker med en gang du tar ut kaka, slik at det smelter oppå eplene.

15. Pisk kremen med litt sukker eller melis (smak deg frem!). Ta en liten skarp kniv og del vaniljestanga i to på langs. Bruk den uskarpe delen av kniven til å skrape ut vaniljefrøene (som er i margen på vaniljestanga) og tilsett disse og tre spiseskjeer rom til kremen.

Server kaka lunken med vanilje- og romkremen på toppen.

Ingredienser

Beregnet for 4 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

2,5 dl Kremfløte
1 vaniljestang
3 ss jamaicarom
3-4 epler
Malt kanel
Brunt sukker
250 gr mel
1 strøken ts bakepulver
1/3 ts salt
2 ts vaniljesukker
125 gr kaldt smør
2 ss rom
1 egg