index

Haaviks rypebryst

Fugl
Skandinavisk
30 - 60 min

Dette er oppskriften på Rypebryst til Knut Haavik fra serien Celebert Selskap. Dette programmet ble sendt på TV3 i 2010.

1. Rypene er flådd på forhånd. Ta vare på bær og blader i halsen som ser helt friske ut.

2. Skjær ut brystene på hver rype (2 bryst pr person).

3. Rens skroget for innmat, tarm osv.

4. Ta vare på hjerter, lever og krås (kråsen deles i to og renses for sand.  Skjær av kjøttet fra det harde skinnet på kråsen).

5. Lag kraft ved å brune skrogene, hjerter, lever, krås, og lår i en jerngryte. 

6. Dekk så til med vann, melk og fløte. Tilsett timian og einebær samt bær, skudd og blader. Kok i vel ½ time. 

7. Ta opp skrogene. Kok kraften inn til det halve. Sil.

8. Lag jevning av mel og smør og pisk inn i kraften.  Kok den i minst i 10 min. Smak til med rognebærgelé, salt og pepper, geitost.

9. Del rosenkålene i to og kok dem i lettsaltet vann i 2 minutter. Hell av vannet.

10. Fres løk og bacon i varm panne. Når løken er blank og baconet har fått litt farge, tilsettes rosenkål og stekes med i 2-3 minutter.

11. Kok rotselleri mør i lettsaltet vann. Hell av vannet og damp sellerien tørr i kjele. Kjør glatt med smør og fløte i blender.  Smak til med salt og pepper.

12. Rosastek rypebrystene ca. 3 – 5 min.

Server rypebrystene med fløtesaus, sopp, rosenkål/baconblandingen og rotselleripuré pent anrettet på en varm tallerken. 

Server nyrørt tyttebærsyltetøy og kokte amandinepoteter ved bordet.

Ingredienser

Beregnet for 4 voksne og 0 barn.

Lag denne oppskriften for

4 ryper
1 ts finsnittet timian
salt og pepper
2 ss smør
Rypekraft:
Ben/skrog fra rypene
Bær/blader fra halsen
3 dl vann
2 dl melk
1 dl kremfløte
1 ts timian
4 einerbær
litt ekte geitost
Rypekremsaus:
4 dl rypekraft
20 g smør
20 g hvetemel
1-2 ss rognebærgelé
salt og pepper

Rosenkålblanding:
100 g rosenkål
1 ss smør
2 ss hakket løk
2 ss finkuttet bacon
100 g rotselleri
Stekte kantareller:
100 g kantareller
1 ss smør
salt og pepper

Selleripuré:
1 ss smør
2 ss kremfløte
salt og pepper

Tyttebærsyltetøy:
50 g fryst tyttebær
40 g sukker